TUŽILAŠTVO BIH PODIGLO OPTUŽNICU PROTIV DODIKA I LUKIĆA

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića, prenosi Fena.

Kako je potvrđeno za Fenu iz Tužilaštva BiH, Dodik i Lukić se terete za kazneno djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika iz Kaznenog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Dodik je potpisao ukaz o proglašenju zakona o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika za BiH u Službenom glasniku RS te ukaz o proglašenju zakona o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na području RS-a.

Miloš Lukić, vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske, potpisao je, početkom jula, ukaz predsjednika tog entiteta Milorada Dodika o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a.

Riječ je o zakonskim izmjenama kojima se odluke Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) više ne objavljuju u tom bh. entitetu, javio je Radio Slobodna Evropa (RSE), pozivajući se na medije iz Republike Srpske.

“Ovaj akt koji se odnosi na Ustavni sud BiH na snagu stupa sutra, odnosno dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku, a Zakon o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske stupa na snagu osam dana po objavljivanju u Službenom glasniku”, rekao je Lukić, prenosi Tanjug.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je svojim odlukama od 1. jula poništio zakon o neprovođenju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojeg je prethodno usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

Schmidt je donio i izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, prema kojima je neprovođenje odluka visokog predstavnika krivično djelo.

 

Izvor: Fena