U BIH OBILJEŽAVANJE DANA POBJEDE NAD FAŠIZMOM

 

U Evropi će danas biti obilježen Dan pobjede nad fašizmom u znak sjećanja na pobjedu antifašista 1945. godine u Drugom svjetskom ratu, kao i Dan Evrope.

Nacistička Njemačka potpisala je kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu 9. maja 1945. godine i to je razlog što se današnji dan obilježava kao Dan pobjede.

Dan Evrope, obilježava se u znak sjećanja na 9. maj 1950. godine, kada je Robert Šuman predstavio prijedlog stvaranja nove Evrope. Ovaj prijedlog, poznatiji kao “Šumanova deklaracija”, smatra se početkom onoga što je danas poznato kao Evropska unija.

Ove godine navršava se 77 godine od završetka Drugog svjetskog rata i 72 godine od pokretanja inicijative za stvaranje političke tvorevine koja je danas izrasla u Evropsku uniju.

Ta dva važna događaja u historiji Evrope, kao i svake godine, bit će obilježena nizom događaja i odavanjem počasti žrtvama fašizma i palim borcima u Drugom svjetskom ratu.

U Bosni i Hercegovini također će biti obilježen taj dan kada će brojne delegacije polaganjem cvijeća na spomen obilježjima odati počast palim borcima, a među njima i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić. Cvijeće će biti položeno na spomen obilježjima “Vječna vatra” i “Vraca”.