PUTIN OPTUŽIO ZAPAD ZA RAT U UKRAJINI

Ruski predsjednik Vladimir Putin započeo je govor povodom Dana pobjede na Crvenom trgu u Moskvi obraćajući se ruskim borcima kojima je poručio da se sada bore za sigurnost Rusije, prenosi BBC.

U obraćanju vojnicima u povodu Dana pobjede u Moskvi rekao je da se Zapad pripremao za invaziju na ‘naše zemlje, uključujući Krim’. – Nisu nas htjeli slušati – istaknuo je Putin.

‘Ovih dana vi se borite za naše ljude na Donbasu, za sigurnost naše domovine Rusije. Dan pobjede je blizak i drag za svakoga, ne postoji obitelj kojoj netko nije stradao u tom ratu’, kazao je Putin na početku govora.

Rekao da je Rusija pozivala Zapad na iskren dijalog, ali sve uzalud. Dodao je kako je prošle godine Zapad otvoreno rekao da priprema napad na ‘naše zemlje’ i Krim, a ‘u Kijevu su se pozivali na nuklearno oružje stvarajući neprihvatljivu prijetnju na našoj granici’.

‘Naša je dužnost čuvati sjećanje na one koji su slomili nacizam, koji su nas zadužili da budemo budni i učinimo sve da se strahota globalnog rata ne ponovi. Rusija se uvijek zalagala za stvaranje sustava jednake i nedjeljive sigurnosti, sustava koji je od vitalnog značaja za cijelu svjetsku zajednicu’, naglasio je Putin.

‘Prošlog prosinca predložili smo sklapanje sporazuma o sigurnosnim jamstvima, Rusija je pozvala Zapad na iskren dijalog, pronalaženje razumnih kompromisnih rješenja, uvažavanje interesa jedni drugih. Uzalud sve! Zemlje NATO-a nisu htjele čuti nas’, rekao je ruski čelnik.

Optužio je SAD i ‘njegove poslušnike’ za izazivanje prijetnje i kazao da je ‘opasnost rasla svakim danom’.