U DOBOJU PRVI SLUČAJ AFRIČKE KUGE SVINJA

U Doboju je zabilježen prvi slučaj afričke kuge svinja. Ova zarazna bolest otkrivena je kod uginule divlje svinje.

Uginulu divlju svinju pronašli su lovci na Putnikovom Brdu, oko tri kilometra od naselja Stanovi. Prema Pravilniku o suzbijanju afriče kuge svinja reagovale su nadležne službe. Analizom uzorka utvrđeno je da je zaražena.

– Primjerak je zakopan i kolege iz nadležne veterinarske stanice su uradile sve mjere sanacije terena po propisima koji se inače primjenjuju kod zaraznih bolesti. Iskopana je jama mehanički, došla je ekipa sa bagerom. Izvršena je dezinfekcija terena – rekao je veterinarski inspektor Mladen Dragičević, piše RTRS.

Alarm je to i za domaćinstva koja uzgajaju svinje. Potrebno je povećati biosigurnosne mjere, odnosno dezinfekciju i higijenu, te pratiti stanje životinja. Nagla visoka temperatura, odbijanje hrane i tačkasta krvarenja po tijelu, prvi su simptomi zaraze.

– Poprilično su vlasnici uznemireni. Pogotovo oni čije svinje hodaju vani, koje nisu zatvorene u štalama. Apelujemo na njih da svinje drže zatvorene, da ne dolaze u kontakt sa divljim svinjama, ukoliko je to moguće spriječiti – istakao je veterinar Kenan Čabrić.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske organizuje sutra u 12 časova u administrativnom centru Vlade Republike Srpske sasatanak na temu suzbijanje i iskorjenjivanje afričke kuge svinja u Republici Srpskoj.

 

Banjaluka.net