LYNNE RAMSAY DOBITNICA POČASNOG SRCA SARAJEVA

U znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, škotskoj rediteljici, scenaristici i producentici Lynne Ramsay bit će uručeno Počasno Srce Sarajeva 29. Sarajevo Film Festivala.

Počasno Srce Sarajeva Ramsay će biti uručeno 16. augusta na Ljetnom kinu Coca-Cola, nakon čega će uslijediti gala projekcija filma ZAISTA, NIKAD NISI BIO OVDJE sa Joaquinom Phoenixom u glavnoj ulozi.

Baziran na knjizi Jonathana Amesa, ZAISTA, NIKAD NISI BIO OVDJE je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu 2017. godine, gdje su mu dodijeljene nagrade za najbolji scenarij (ex-aequo) i najboljeg glumca (Joaquin Phoenix).

Rođena u Glasgowu, Lynne Ramsay se smatra jednom od najoriginalnijih i najuzbudljivijih autorica koje danas rade u nezavisnoj kinematografiji. Njena veza s Filmskim festivalom u Cannesu je dugogodišnja, gdje je osvojila nagradu žirija 1996. godine za svoj kratki diplomski film SMALLS AND DEATH, te također za svoj treći kratki film GASMAN iz 1998. godine. RATCATCHER, njen debitantski dugometražni film, imao je premijeru u sklopu programa Un Certain Regard, za koji je dobila nagradu Posebno priznanje.

Njen sljedeći igrani film MORVERN CALLAR premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu 2002. godine u sklopu programa Directors’ Fortnight, a dobio je Nagradu mladih za najbolji strani film.

  1. Sarajevo Film Festival održat će se od 11. do 18. augusta 2023. godine.

 

SFF