DOBOJ ISTOK OKC „LIPE“-DANI KULTURE I DIJASPORE

DOBOJ ISTOK OKC „LIPE“-DANI KULTURE I DIJASPORE

U okviru manifestacije „Dani kulture i dijaspore“ u Doboj Istoku je, u organizaciji OKC „Lipe“, upriličena i Treća bosanskohercegovačka i Prva medjunarodna smotra folklora „Ljeto 2023“. Uz raskoš narodnog stvaralaštva, igru i pjesmu, kako naziv manifestacije kaže, cilj je ostvariti saradnju s raseljenim stanovnicima ovoga kraja.

Vrijeme je godišnjih odmora. U zavičaj dolaze raseljeni stanovnici ovog dijela naše zemlje, ali i oni koji su u pečalbu otišlu nedavno. Dolaze, kažu, da nahrane dušu i posjete zavičaj.

-Ljepota. Kud ćeš veće, kud ćeš bolje. Nema ništa ljepše. Duša mi je puna-kaže nam  Ismet Hadžić iz Kolokotnice koji  već tri decenije živi i radi  u Njemačkoj.

-Kada sam saznala za ovaj dogadjaj odlučila sam da krenem dan ranije kako bih mogla prisustvovati-kaže nam Nermina Arnaut iz Njemačke.

OKC “Lipe”-Domaćini na čelu defilea

I domaćini, svjesni da je bh dijaspora sve brojnija, nizom kulturnih i zabavnih sadržaja tokom ljeta, nastoje učiniti koliko mogu kako bi saradnja bila što bolja i sadržajnija.

-Na ovaj način pokušavamo da se tim ljudima nekako i odužimo kroz ove manifestacije sa našim mladima. Mislim da u tome, na zadovoljstvo svih, u dobroj mjeri, i uspijevamo-kaže na predsjednik OKC „Lipe“ iz Doboj Istoka Edin Junuzović.

Hadžić-Srce mi je puno

-Mi svakako podržavamo ovakve aktivnosti cijeneći njihov društveni značaj kako bi se stvorio ambijent i uslovi  za prepoznavanjem, za opstankom i saradnjom sa dijasporom-kazao je Asmir Šišić, koji je u ime Općine otvorio manifestaciju.

Ljepota nošnji, stvaralaštva, igre i plesa nakratko je zasjenila svakodnevnicu.

Smotra maldosti, igre i pjesme

-To je jedan divan osjećaj kada vidimo ovu omladinu, ovu djecu, kada vidimo ove mlade ljude  koji pokazuju da im je stalo do njihove kulture, do njihovih običaja-kazao je  Amir Bradarić, predsjednik MZ Klokotnica, koja je bila  i suorganizator.

A, brojna publika uživala je u ukrajinskim, makedonskim i inim maštovitim koreografijama.

Junuzović-Odužiti se našim raseljenim sugradjanima

-Večeras nastupamo sa jednom posebnom koreografskom postavkom iz okoline Debra-kazao nam je predsjednik Etno-folk studija iz Kumanova u sjevernoj Makedoniji Perica Dimkovski-

-Mi smo, u pravom smislu BiH u malom. Večeras se predstavljamo bošnjačkim igrama „Igre sa Vratnika“-pojašnjava Hakik Nezirović, predsjednik KUD-a „Brčansko kolo“ iz Brčko Distrikta.

Ove godine bogatstvo koreografskih postavku obogatilis u i članovi KUD-a „Taras Ševčenko“ iz Prnjavora ukrajinskom postavkom „Hopka“.

Prnjavorčani predstavili dio bogatog kulturnog naslijedja Ukrajine

-Naziv je dobila iz uzvika „hop“. Kada se uzvikne momci prilaze i  izvode atraktivne solo tačke, a djevojke sporije-pojašnajva član Društva Gabrijel Simić.

Uz igru i pjesmu vrijeme brzo prodje-do novog susreta dogodine. Afirmativa.ba