KRALJ TVRTKO-PRAVOSLAVNI, KATOLIČKI, SRPSKI, BOŠNJAČKI-IPAK SAMO BOSANSKI KRALJ!

U organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje iz Doboja u ovom gradu je upriličena javna tribina „Kralj Tvrtko izmedju historije i politike“. Bez obzira na veliki protok vremena i naučna pojašnjenja, zbog stalnog preplitanja nacionalnog i vjerskog u tumačenju lika i djela ovog srednjovjekovnog vladara,  i dalje ostaje otvoreno pitanje ko je, u stvari,  bio Kralj Tvrtko. 

Tvrtko I Kotromanić prvi je bosanski vladar-ban koji je uzeo titulu kralja. Okrunjen je 1377. godine u Milama kod Visokog. Tokom svoje vladavine kralj Tvrtko I Kotromanić je od Bosne stvorio respektabilnu, snažnu i organizovanu državu. Uprkos protoku vremena i danas je veoma aktuelan.

-Postao je popularan za dnevnopolitičke teme ili za dokazivanje narodima koji ovdje žive sa potrebom da mu se podižu spomenici ili istovremeno da se možda prekrajaju neke historijske činjenice-kazala je v.d. direktora CKiO u Doboju Vukosava Sofrenić.

-Tako da i danas imamo da će Hrvati da kažu da j on bio hrvatski kralj,  Bošnjaci da je bošnjački ili bosanski. Naravno, Srbi kažu da je srpski kralj, ali rekao sam, onda pogledao kako se on titulisao, kako se predstavljao, a već sam rekao kako je glasila njegova titula kralja Srba Bosne, Pomorja i Zapadnih strana-pojašnjava mr Dejan Došlić, viši asistent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.

Doboj: Tvrtko I Kotromanić izmedju historije i politike

Svi se, u konačnici slažu da je Kralj Tvrtko bio bosanski kralj. Ali.

-Tvrtko je bio bosanski vladar, ali bio je pravoslavni vladar. On je vladao Bosnom, ali je vladao i dijelom Srbije i Hrvatske. Ali, ono što je bitno je da je bio pravoslavni vladar i pretpostavljam da se krunisao u Mileševi ili Žiči-ističe profesor historije iz Doboja Igor Teofilović.

Ili u Milama kod Visokog?! Kako bilo, usljed stalnog preplitanja nacionalnog i vjerskog još dugo ćemo se pitati ko je, u stvari bio Kralj Tvrtko. Bosanski kralj, svi se slažemo, svakako jeste. Afirmativa portal