MARČELO U MAGLAJU-UMJETNOST NEĆE PROMIJENITI SVIJET, ALI GA ČINI BOLJIM

Marčelo se družio s publikom u Maglaju

 

                         UMJETNOST NEĆE PROMIJENITI SVIJET, ALI GA ČINI BOLJIM

Kontroverzan, čini se samo u svojoj zemlji zbog angažirane umjetnosti i otvorenog progovaranja protiv sverastućeg  nacionalizma, Marko Šerić Marčelo, književnik, muzičar, urednik i kolumnista iz Srbije, kaže, ne gaji iluzije kako će umjetnost promijeniti svijet, ali da je nužno progovarati o dobru i medju ljudima širiti dobro. S tom namjerom ovih se dana družio s gradjanima Maglaja u ovdašnjoj Općoj biblioteci.

Marčelo je pisac, kolumnista, urednik i uspješan muzičar. Jedan od rijetkih mladih ljudi, umjetnika i intelektualaca koji u Srbiji, kroz angažirane tekstove i muzičke uratke diže glas protiv nacionalizma.

-Možda je neobično da jedan reper, jedan hip-hoper dolazi u biblioteku ali to je sjajna stvar. Možemo pričati o književnosti, čovjek se bavi stripom, čovjek se bavi pisanjem kolumni, pjeva. Pjeva angažiranu pjesmu i to je stvar koja nas može sve pokrenuti-kazala je direktorica  JU Opća biblioteka u Maglaju Nina Bunjevac Salkić.

-Mi stalno pričamo o nacionalizmima, ali ne kao o problemu koji nas je sahranio i dalje nas sahranjuje, nego kao o nečemu onako dobrodošlom što je dio indentiteta, i ponosa i šta ja znam čega-pojašnjava Marčelo.

Posebno je važno što antiratne i poruke protiv svih vrsta i oblika segregacije i dominacije, zahvaljujući načinu saopštavanje, prije svih, stižu do mladih.

-Mnogo su važne te poruke. Treba široko gledati jer dosta realno pričati. Kao što ste spomenuli, slušao sam mu pjesmu „Jbg“, da oproste čitaoci, mnogo toga možete naučiti iz mnogih pjesama. Dakle, ja sam njegov veliki fun i znam i oni koji slušaju znaju o čemu se tu radi-kaže nam učesnik skupa iz Maglaja Avdo Smajlović.

-Taman posla da neko od nas živi u zabludi da će umjetnost da spasi svijet. To se nije desilo nikada u istoriji, ali eto, ako je moguće da to bude bar nekakav most koji nešto radi, koliko može da radi, onda smo zadovoljni i to tako treba-zaključuje  Marko Šelić Marčelo.

Ovaj umjetnik vjeruje u ono što govori. Umjetnost neće i nikada nije promijenila svijet, ali ga je redovito činila boljim.  Afirmativa.ba