„U RATU DRŽAVA DAJE TOPOVE, GAZDE VOLOVE, A NAROD SINOVE!“

Uz Dan RVI RS još se jednom potvrdila ona narodna;

              „U RATU DRŽAVA DAJE TOPOVE, GAZDE VOLOVE, A NAROD SINOVE!“

Kada se rat završi država uzme topove, gazde naplate volove, a narod oplakuje  grobove!

Ona narodna da u svakom ratu država daje topove, gazde volove, a narod sinove, obistinila se i u posljednjem ratu u BiH. Da u ratu po pravilu svi gube, a najviše oni koji su dali dijelove tijela bilo gdje i na bilo kojoj strani, pokazuje i primjer RVI iz Doboja. U povodu svoga dana ovih je dana za desetak njih upriličena podjela jednokratne novčane pomoći. Uz zahvalnost na ovom činu, iskoristili su priliku da ukažu na težak društveni i socijalni položaj u kojem se nalaze.

-U ruralnim područjima, tamo dalje u selima ljudi su naprosto zaboravljeni  i prepušten sami sebi. Sela su poluprazna i oni se bore sami kako da prežive-kaže član Odbora RVI Trebava Radenko Čakarević.

-Nije lako. Dok sam mogao raditi radio sam gradjevinske poslove, a  sad je to već teže. Malo poljoprivredu radim koliko mogu. Imam ratnu invalidninu 57 maraka-kaže  RVI Dragan Dejanović koji je ranjen 1992. godine u Ritešiću na  posavskom ratištu.

Sistemska rješenja, poput liječenja i  stambenog zbrinjavanja i dalje su problem.

-Postoji tu neka uredba za stambeno zbrinjavanje RVI. Ta uredba za stambeno zbrinjavanje što je uradjena je toliko neuredno, neshvatljivo, toliko nepromišljeno da ljude sa sto posto invaliditetom šalju i stambeno zbrinjavaju 20 i kusur kilometara od zdravstvene ustanove u Doboju. Govorim konkretno o Doboju, a vjerujem da toga ima i u drugim mjestima- priča RVI iz Doboja Dušan Đekanović.

Odnosom gradske vlasti dobojski RVI su zadovoljni, a nedavno su dobili i nove prostore. Afirmativa.ba