U TESLIĆU U CENTRU GRADA SLAVILI PORODICU

U povodu Svjetskog dana porodice Opština Tesliće je i ove godine, uz bogat i raznovrstan kulturno-zabavni program,  organiziovala veliko druženje s porodicama. Dok stariji smatraju kako  u porodice, u što većoj mjeri treba vratiti tradicionalni odgoj, mladi roditelji ističu kako im je teško. Starij ii mladji se slažu da su nekada u porodici vladali drugačiji odnosi. Stariji su se, kažu,  više slušali i tradicionalni odgoj je bio veoma zastupljen. Demokratsko vrijeme donijelo je novu organizaciju bh. porodice.

-Danas je drugačije. Druga moda danas. Sve je drugo danas.  Prije je bilo drugačije, bolje i ljepše. Više smo se poštovali i uvažavali. Sada nije dobro. Izvinite, ali ja ono što ću reći, reći ću-kaže nam Teslićanka Mirjana Djukanović.

Demokratija je uzela danak, ali mislim da je više uzela danak velika briga roditelja za djecu, kako, šta? Danas roditelje žele u potpunosti da zaštite djecu što je i razumljivo imajući u vidu turbulentno vrijeme u kojem živimo.  Mi smo rasli u zaista drugačijem vremenu-priča nam vaspitačica iz Teslića  Dana Dijamant.

Mladim bračnim parovima nije lako podizati djecu. Uz tešku materijalnu situaciju nedostaje i odgovarajuće pomoći škole i šire zajednice.

-Teško. Teško, ali borimo se na više frontova. Treba zaraditi, odgajati, liječiti, obrazovati. Imam dva sina i nije lako-kaže nam Goran Kršić iz Teslića.

Lokalna vlast u Tesliću čini koliko može. Ipak, bez sistemskih globalnih rješenja, kažu,  teško će se zaustaviti odlazak mladih.

-To je trend koji je rezultat samo jedne situacije, a to je ekonomska i socijalna nesigurnost na prostoru zemlje u kojoj živimo, tako da roditelji ne mogu da planiraju ništa dugoročno ni za jedan mjesec i to stvara nesigurnost i potrebu da se traga za boljim-ističe teslićki načelnik  Milan Miličević.

ZAKON NA ČEKANJU

U asocijacijama koje okupljaju višečlane  porodice insistiraju na trajnim i održivim zakonskim rješenjima.

-Ne trebaju nam jednokratna rješenja, instant rješenja, da nam daje neko nekakve novce  koje ćemo mi potrošiti i sutra smo opet na istom. Trebaju nam sistemska rješenja u vidu Zakona-kaže nam predsjednica Udruženja višečlanih porodica  „4+“ iz Teslića  Jelena Rodić.

Već godinu dana ova udruženja promoviraju Zakon o pravu majke i djeteta očekujući da će u ovoj godini dospjeti u entitetsku parlamentarnu proceduru.

-Ja se nadam da će takav Zakon biti donijet i na nivou Parlamentarne skupštine BiH gdje će svaka porodica i svaka majka biti prepoznata u sistemu vrijednosti, gdje ćemo za djecu do 18 godina osigurati dječiji dodatak. Sve će to omogućiti da stvaramo zdrave porodične odnose i zdrave porodične vrijednosti što i jeste naš cilj- Zaključuje  Miladin Gotovac, predsjednik Udruženja višečlanih porodica RS. Afirmativa.ba