U ZENIČKO DOBOJSKOM KANTONU BEZ VEĆIH PROMJENA

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine sinoć je objavila preliminarne rezultate Izbora 2022. godine, a stanje u Zeničko-dobojskom kantonu najvjerovatnije neće donijeti promjene u vlasti.

Prema preliminarnim rezultatima CIK-a Stranka demokratske akcije ostala je najjača politička opcija u ovom kantonu sa 11 osvojenih mandata, a ispod njih se nalaze BHI KF i SDP sa po pet mandata.

Demokratska fronta u kanton ulazi sa tri ruke kao i Narod i pravda te HDZ BiH (HNS). Narodno-evropski savez i Savez za bolju budućnost BiH će imati po dva zastupnika, a Naša stranka samo jednu ruku.

Po ovoj strukturi većih promjena u formiranju vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu ne bi trebalo biti. SDA će kao vodeća stranka sa najviše osvojenih mandata oko sebe okupiti stare koalicione partnere HDZ, NES i SBB, što je dovoljno za parlamentarnu većinu (18 ruku), a moguće da je pojača i Demokratska fronta sa dodatne tri ruke čime bi većina imala 21 ruku.

S druge strane, ukoliko HDZ ne pristane ići u koaliciju sa DF-om, iako sudeći prema izjavama pojedinih predstavnika ove političke opcije nemaju ništa protiv koaliranja sa strankama iz bošnjačkog bloka, parlamentarna većina će i dalje postojati.

U Zeničko-dobojskom kantonu, odnosno u Zenici, već nekoliko dana se vode pregovori oko formiranja vlasti, a aktivni su i iz drugih političkih stranaka, prvenstveno BHI KF i SDP koji pokušavaju okupiti parlamentarnu većinu.