UDRUŽENJA ŽRTAVA REAGIRALI PROTIV ŽELJKE CVIJANOVIĆ

Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Pokret „Majke enklave Srebrenica i Žepa“, te Udruženje „Žena Podrinja“ reagirali su danas na, kako su naveli, sraman nastup članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović.

– Nakon što je ambasador BiH u Srbiji krajnje bezobrazno i sa namjerom da uvrijedi žrtve iz Bosne i Hercegovine, čestitao Aleksandru Vulinu na pomoći studenticama koje su zbog vrijeđanja žrtava izbačene sa sarajevskog Univerziteta, u zaštitu sramnog čina ambasadora BiH u Srbiji stala je i Željka Cvijanović, član Predsjedništva iz reda srpskog naroda – navodi se u saopćenju ovih udruženja.

Dodaje se kako žalosti činjenica da jedna žena, majka, nastupa krajnje bezobzirno, štiteći ambasadora bez imalo empatije prema žrtvama agresije na BiH, umjesto da pozove ambasadora BiH u Srbiji na odgovornost, jer krši odluke organa u BiH (Univerzitet u Sarajevu je institucija u BiH koja donosi odluke koje moraju poštovati svi, pa i ambasadori), a Cvijanović staje u odbranu ambasadora.

Gospođo Cvijanović, zar Vama kao majci riječi ‘neka smo vas pobili’, ne bude osjećaj srama i stida, zar ni malo ne suosjećate sa majkama čija su djeca pobijena u genocidu, zar je moguće da jedna majka tako nastupa?! Vaš odnos prema žrtvama genocida krajnje je nehuman i nama žrtvama, a posebno majkama, ne preostaje ništa drugo do ponosa, što ipak nismo takvi kao Vi, što poštujemo druge žrtve – navodi se u saopćenju.

 

federalna.ba/Fena