TEŠANJ; PROMOVIRANA TRILOGIJA SLIJEPOG RVI IZ FINSKE

TEŠANJ; PROMOVIRANA TRILOGIJA SLIJEPOG RVI IZ FINSKE

Udruženje slijepih i slabovidnih osoba iz Tešnja, u okviru manifestacije „Ljeto u Tešnju“ u ovdašnjoj Općoj biblioteci je priredilo promociju trilogije romana autora Ibrahima Milanovića, slijepog RVI koji danas radi i stvara  u Finskoj. Riječ je o autobiografskim romanima sa socijalno-ljubavnom tematikom koji obuhvataju predratno, ratno i postratno vrijeme u BiH.

Promociju trilogije upriličilo je tešanjsko Udruženje slijepih koje okuplja stotinjak članova iz Tešnja, Usore, Doboj Juga i Maglaja.

-Ovim smo htjeli da pokažemo da, istini za volju, ne možemo sve. Možemo mnoge stvari, ali treba nam dati mogućnost i priliku-kazao je Mujaković.

Autor se, kao RVI, nakon ranjavanja obreo u Helsinkiju u Finskoj. Iskustva iz mladosti i teških ratnih dana, kao uspomenu, pokušao je sačuvati prenoseći je na papir.

-Svakodnevno, znači, razgovara na engleskom i finskom jeziku, upotrebljava Brajevo pismo, ali ipak njeguje bosansku književnost što je jako pohvalno-ističe promotorica Amela Tihak.

-Trilogija je veoma zanimljiva. Uglavnom su to autobiografski romani. Mogu imati i elemente ljubavnih romana. Tematika je prijeratna, ratna, postratna-dodaje direktor Opće biblioteke u Tešnju Osmo Hurić.

Bijeg od stvarnosti i želja da uspomene na domovinu, lijepe i ružne, ne ugasnu, pretočio je u, kako kaže, pobjedu nad mrakom.

-Pobjeda nad mrakom. Mislim da sam bio dovoljno jasan da sam pobijedio taj mrak i, na kraju se eto i ta trilogija sretno završava-kaže autor Ibrahim Milanović.

Uz „Pobjedu nad mrakom“ trilogiju čine i autobiografski romani „Sile prilika“ i „Vezane ruke“. Ibrahim Milanović je rodjen 1972. godine u Donjem Vakufu. Afirmativa.ba