NA SFF-U PREDSTAVLJEN FILM KOJI ČETNIKE DRAŽE MIHAJLOVIĆA PRIKAZUJE U POZITIVNOM SVJETLU

U okviru programa Sarajevo Film Festivala danas je održan “CineLink Drama Showcase Telekoma Srbija” na kojem je predstavljen srbijanski film Radoša Bajića “Heroji Halijarda”.

U ovom filmskom ostvarenju četničke snage predvođene ratnim zločincem Dražom Mihailovićem, koji je osuđen i strijeljan nakon drugog svjetskog rata zbog stravičnih ratnih zločina i izdaje, prikazuju kao pozitivni akteri koji su pomogli u velikoj akciji spašavanja savezničkih snaga iza neprijateljskih linija u Drugom svjetskom ratu.

Spašavanje savezničkih pilota izvedeno je u organizaciji avijacije SAD-a u saradnji sa Jugoslovenskom vojskom u Otadžbini četničkog generala Dragoljuba Draže Mihailovića, a trajalo je od augusta do decembra 1944. godine.

O ovom projektu danas je u Sarajevu govorio Nedeljko Bajić, producent filma i direktor produkcije Constrast studios.

Autor filma Radoš Bajić je u ranijim izjavama govoreći o ovom filmu kazao da je “ovu priču iznio bosnogi srpski narod koji se u tom trenutku našao u najdramtičnijem periodu svoje istorije, ostavljen u beznađu”.

U opisu filma se navodi da su “Heroji Halijarda” priča o tri brata Jovića i njihovoj porodici, razapetoj između suprotstavljenih ideologija.

Igrani film “Heroji Halijarda” realizovan je uz podršku Filmskog centra Srbije i Pokrajinske vlade AP Vojvodina u saradnji sa Ministarstvom odbrane i Vojskom Srbije. Premijera filma planira se za jesen 2023.

Na današnji dan strijeljan četnički komandant i kvisling Dragoljub Mihailović

U filmu se pojavljuje skoro stotinu srbijanskih i stranih glumaca među kojima su Petar Božović, Žarko Laušević, Nela Mihailović, Ljiljana Blagojević, Branislav Lečić, Voja Brajović, Nenad Heraković, Vanja Ejdus, Aleksandar Stojković i drugi.

 

Fokus