DAN ŽALOSTI U BOSNI I HERCEGOVINI NAKON TRAGIČNOG DOGAĐAJA

Danas je Dan žalosti u Bosni i Hercegovini koji je proglašen nakon tragičnih i nemilih događaja u Gradačcu, gdje je Nermin Sulejmanović svirepo ubio nevjenčanu suprugu, a potom još dvije osobe.

Dan žalosti proglasile su dvije entitetske vlade na vanrednim sjednicama, ali ne i Vijeće ministara BiH koje nije donijelo takvu odluku zbog nedostatka kvoruma, odnosno jer ministri iz entiteta RS nisu pristupili glasanju.

Obrazloženje ministara iz RS je da je ovaj entitet već ranije proglasio Dan žalosti, a to je potom uradila i Vlada Federacije BiH nakon što u Vijeću ministara nije bilo saglasnosti za to.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić podsjetio je da se čekala odluka Vijeća ministara BiH o proglašenju Dana žalosti, a kako je to izostalo sazvana je vanredna sjednica Vlade FBiH na kojoj je usvojena Odluka o proglašenju Dana žalosti u tom entitetu.

– Obzirom da je Vlada entiteta Republika Srpska za Dan žalosti proglasila srijedu, Vlada FBiH vodila se time da se Dan žalosti obilježi na teritoriji cijele države isti dan – kazao je.

Danas će zastave na svim institucijama u Bosni i Hercegovini biti spuštene na pola koplja, a televizijski i radijski sadržaji, kao i svi sportski i zabavni sadržaji planirani za taj dan bit će prilagođeni Danu žalosti.

Sulejmanović je ubio suprugu i još dvije osobe, te nekoliko ranio, a tokom policijske akcije je izvršio samoubistvo. Ubistvo je prenosio uživo na Instagramu.

Četiri dana ranije, Sud je odbio Sulejmanoviću odrediti zabranu prilaska žrtvi, iako ga je prijavila zbog porodičnog nasilja.

Veliki broj građana Sarajeva, Zenice, Mostara, Tuzle, izašao je na protestnu šetnju u ponedjeljak, 14. augusta, na dan kada je klanjana dženaza svirepo ubijenoj N.H. Neke od poruka koje su učesnici protesta pronijeli su bile “Stop femicidu”, “Šutnja je odobravanje” i “Recimo ne nasilju”.

 

Federalna.ba