Uhapšene četiri osobe zbog sumnje u malverzacije na KCUS-u

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, u sklopu akcije Magnet, uhapsili su bivšeg direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Farisa Gavrankapetanovića, bivšeg kantonalnog ministra zdravstva Zlatka Vukovića, bivšeg premijera Kantona Sarajevo Fikreta Musića te uposlenicu KCUS-a Muvedetu Čedić.

Tereti ih se za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, te malverzacije prilikom javnih nabavki na Kliničkom centru u periodu od 2011. do 2012. godine.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu ponovo je adresa na kojoj pripadnici SIPA-e vrše pretrese. Akcija policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu Magnet rezultirala je listom imena uhapšenih. Sumnjiči ih se za malverzacije u vezi s javnim nabavkama u KCUS-u. Imena četvero uhapšenih poznata.

Prvi na spisku bivši direktor KCUS-a Faris Gavrankapetanović, zatim bivši kantonalni ministar zdravstva Zlatko Vuković, bivši premijer KS-a Fikret Musić, te uposlenica KCUS-a Muvedeta Čedić.

Pretresi su izvršeni pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva, a pod lupom istrage su javne nabavke u periodu od 2011. do 2012. godine.

“Osobe lišene slobode sumnjiče se za zloupotrebe javnih nabavki u KCUS-u tokom 2011. i 2012. godine. Nakon kriminalističke obrade u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu postupajuća tužiteljica odlučit će o daljnjim mjerama prema osumnjičenim osobama”, navela je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS-a.

Od uglednih članova društva do osoba koje su pale u ruke SIPA-e. Sa zavidnom karijerom prednjači Faris Gavrankapetanović, koji je gotovo 12 godina bio direktor KCUS-a. Fikret Musić imenovan je za mandatara Vlade KS-a početkom 2011. U istom periodu je Zlatko Vuković bio na čelu Ministarstva zdravstva, a sada su zajedno i pod istragom za malverzacije u KCUS-u. Muvedeta Čedić jedina je među uhapšenima koja je i dalje zaposlena u Kliničkom centru.

“Pretresi u sklopu akcije Magnet su okončani. Uhapšene osobe trenutno se nalaze u prostorijama SIPA-a gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada i ispitivanje u svojstvu osumnjičenih”, saopćila je glasnogovornica SIPA-e Jelena Miovčić.

 

A nakon kriminalističke obrade u SIPA-i u zakonomskom roku bit će predati tužiocu koji će odlučiti  o daljnjim mjerama protiv osumnjičenih.

 

federalna.ba