UOČI KONGRESA SDA VODI SE ŽESTOKA BORBA NA TERENU

Mehmedović je već osigurao podršku od 20 općinskih /gradskih odbora, a prema izbronim propisima SDA bilo je potrebno minimalno 15

Uoči kongresa SDA, koji je najavljen za 14. oktobar, u ovoj stranci traje žestoka borba na terenu oko predlaganja i izbora delegata koji će imati pravo tajnog glasanja, njih gotovo 1.300, za novog predsjednika i rukovodstvo stranke.

Kadrovi u lokalnim organizacijama SDA lojalni Bakiru Izetbegoviću čine sve da onemoguće kandidaturu Šemsudina Mehmedovića, kako bi osigurali Izetbegoviću lagodnu poziciju na kongresu na kojem bi bio jedini kandidat i ostao još četiri godine na čelu najveće bošnjačke stranke.

– Neko je falsifikatom podrške Regionalnih odbora SDA iz RS, pokušao da obmane SDA članstvo i prikaže apsolutnu podršku Bakiru Izetbegović, što samo po sebi govori o želji pojedinaca iz krila Izetbegovića da opstanu još koji mandat na muci čestitih članova SDA. Nema straha, ovo je pitanje biti ili ne biti za BiH, i za budućnost stranke – kazao je Mehmedović za “Avaz”.

Nakon što je proteklih mjeseci Izetbegović, uvodeći povjereništva posmjenjivao desetine odbora za koje je vrh SDA imao indicije da bi mogli poslati na kongres delegate koji će glasati za Mehmedovića, zbog sve očitije paranoje od mogućeg poraza sada pokušava na sve načine, namjernim proceduralnim greškama pa i kršenjem statuta SDA obezvrijediti, odgoditi, pa čak i otkazati kongres.

Već uveliko se priča, posebno unutar Mehmedovićevog tima u kojem se nalaze brojni političari iz SDA, da su posljednji Izetbegovićevi potezi zapravo priprema za otkazivanje kongresa.

Podsjećamo, Glavni odbor SDA na sjednici krajem avgusta donio je odluku o raspisivanju izbora na svim nivoima u ovoj stranci, a istovremeno i odluku o održavanju redovnog kongresa na kojem će se birati novi predsjednik.

Rok za predlaganje kandidata za lidera najveće bošnjačke stranke je 25. septembar, nakon čega će kandidatsku listu sačiniti Izborna komisija SDA. Prema informacijama do kojih je došao “Avaz”, Mehmedović je već osigurao podršku od 20 općinskih /gradskih odbora, a prema izbornim propisima SDA bilo je potrebno minimalno 15.

 

Avaz