UPALJEN NARANDŽASTI METEOALARM ZBOG PADAVINA

Obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje općina u USK, SBK, Kantonu Sarajevo i Zeničko-dobojskom kantonu

Prema posljednjim podacima Agencije za vodno područje rijeke Save u Federaciji BiH trenutno je vanredno hidrološko stanje na području gornjeg i srednjeg dijela sliva rijeke Bosne, gornjeg dijela sliva Vrbasa, na slivovima Une i Sane, te na slivu Gline i Korane.

Obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje općina u USK, SBK, Kantonu Sarajevo i Zeničko-dobojskom kantonu.

– Sugerišemo nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučujemo pojačan oprez – navode iz Agencije za vodno područje rijeke Save.

 

Trenutno je stanje najkritičnije u Kulen Vakufu. Prema posljednjim informacijama 40 kuća je poplavljeno.

Obustavljen saobraćaj na širem području Kulen Vakufa

Prema jutrošnjim podacima BIHAMK-a, zbog izlijevanja vode na kolovoz obustavljen je saobraćaj na putevima na širem području Kulen Vakufa (Kulen Vakuf-Martin Brod, Orašac-Ćelije i Kulen Vakuf-Klisa).

Iz FHMZ-a navode da je za danas u većem dijelu naše zemlje upaljeno narandžasto upozorenje zbog lokalno intenzivnijih padavine, grmljavina i jakih do olujnih udara vjetra.

Narandažsto upozorenje izdato je za područje Hercegovine, sjeveroistok i sjeverozapad Bosne.