USAID I CRS-PANEL U TEŠNJU OKUPIO POSLOVNU ZAJEDNICU, JAVNI SEKTOR I NVO IZ SEDAM LOKALNIH ZAJEDNICA

USAID-ov projekat izgradnje mira „PRO-Budućnost“ u saradnji sa Općinom Tešanj  u ovom gradu su upriličili  panel-diskusiju pod nazivom „Socijalna kohezija u poslovanju: Unapjređenje praksi društveno odgovornog poslovanja“. Cilj  je razmjena pozitivnih praksi javnog, privatnog i nevladinog sektora koji doprinose društvenoj koheziji kroz odgovorno djelovanje u lokalnim zajednicama.

Kroz panel diskusiju, kojoj je prisustvovao i Peter Cronin, direktor Ureda USAID-a za demokratizaciju, ali i   predstavnici lokalnih zajednica,  društveno odgovornih kompanija, razvojnih agencija, udruženja privrednika i nevladinih organizacija iz Tešnja, Teslića, Doboja, Usore, Doboj Juga, Maglaja i Žepča,  nastoje da kroz razmjenu ideja  i saradnju doprinesu  održivom razvoju zajednice. Saradnja tri sektora je od iznimne je važnosti.

-Javni, nevladin sektor i biznis sektor može na sveobuhvatan način da radja ideje koje će doprinositi zadovoljstvu gradjana i utjecati na kvalitetu života gradjana. A, zadovoljan gradjanin je i produktivan gradjanin, i produktivan radnik, produktivan roditelj-kazala je Majda Behrem Stojanov, CRS direktorica Programa „PRO budućnost“.

SAMO ZAJEDNO I SLOŽNO

Ove lokalne zajednice su, kroz svakodnevan život i potrebe,  upućene na medjusobnu saradnju i razmjenu iskustava.

-To samo znači da potreba stanovništva i gradjana BiH  i naših opština prevazilazi sve, te neke  prepreke, neke probleme. Kada se vratimo u ovaj normalan život, u potrebe gradjana, onda ništa drugo nije važno-pojašnjava  Zorica Davidović, predsjednica Udruženja „Vizija“ iz Doboja.

-Uvijek timski rad pobjedjuje i nije sramota prepisati neku dobru praksu. Zato smo tu da razmjenjujemo iskustva i saradjujemo-dodaje rukovodilac Službe za privredu, finansije i razvoj poduzetništva u Općini Maglaj Dženana Hadžiedhemović.

Govoriti o društvenim procesima, a izostaviti mlade, kao osnovnu pokretačku snagu i na ovoj panel-diskusiji, nije bilo moguće. Kako im pružiti više prilika i kolika je odgovornost javnog sektora?

GDJE SU NAM MLADI!?

-Mladi su ti koji su promotori svih tih društvenih promjena, a javni sektor,  koji zadovoljava potrebe u obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, zapošljavanju, stvaranju uvjeta za dobar biznis i tako dalje, kaska-kazao je profesor ekonomije Anto  Domazet.

Čini se da su ovoga svjesni i u poslovnoj zajednici zbog čega sami predlažu, ali i realiziraju konkretna rješenja.

-Ja nisam tog mišljenja da trebamo ubjedjivati mlade, ni ljude uopće, da se trebaju  vraćati  iz patriotizma. Mislim da je važno da ljudi imaju opciju nečemu kvalitetnom da se vrate. Jedini način da to uradimo je da  im mi, kao poduzetnici, dajemo dobre prilike-mišljenja je poduzetnih iz Mostara  Senad Šantić.

Usljed pandemije u protekle dvije godine nije bilo mnogo prilika da lokalne zajednice razmijene iskustva i sagledaju mogućnosti buduće saradnje.

-Obradovan sam da šaljemo drugačiju poruku u ovom vremenu, u ovim prilikama u BiH i regiji. Poruku saradnje, zajedništva i traženja načina za što kvalitetnije življenje na ovim prostorima, za bolji odnos prema radnicima, prema svim gradjanima i da tu poruku šaljemo zajednički-zaključuje tešanjski načelnik Suad Huskić, u ulozi domaćina.

USAID-ov projekat PRO-Budućnost provodi američka humanitarna organizacija CRS, a djeluje na izgradnji mira i povjerenja u više od 70 lokalnih zajednica u BiH gdje je do sada, izmedju ostalog,  dodijeljeno  više od 500 grantova za pomirenje vrijednih više od dva miliona maraka.  Afirmativa.ba