USORA 69 “SRPANJSKI SUSRETI”-TOMISLAV FILIPOVIĆ ZAPALIO SCENU

Uz potporu Općine Usora MZ Žabljak je i ove godine organizirala tradicionalnu  69. po redu  kulturno-zabavnu manifestaciju „Srpanjski susreti“.  Nakon dvogodišnje pauze zbog korona virusa, ove godine su se usorskoj publici predstavili najmladji u okviru festivala „Mladost protiv ovisnosti“, brojna kulturno-umjetnička društva iz BiH i okruženja, slikari i estradni umjetnici.  69. „srpanjski susreti“ ponudili su sadržaje za sve. Uz goste iz susjednih općina vrijeme godišnjih odmora u zavičaj je dovelo i stanovnike koji trenutno žive daleko od rodnoga  kraja.

-Lijepo je vidjeti ovdje i neke naše mještane koji, inače, žive vani i sad su došli za ove blagdane. Lijepo je vidjeti ovaj spoj mladosti. Svi smo presretni-ističe  Nevenka Glamatović iz Organizacijskog odbora.

I ove godine smotra folklora okupila je više folklornih skupina iz BiH i Hrvatske.

-Drago nam je da smo danas pozvani ovdje kod vas kako bi mogli pokazati našu kulturnu baštinu, naše nošnje, pjesme i plesove-kaže Valentina Predravac iz KUD-a „Čadjavica“ iz Hrvatske.

-Naši prijatelji iz Usore su bili kod nas i ovo je prilika da im uzvratimo posjet. Predivno je ovdje. Predstavili  smo se kolima i pjesmama Hrvata zapadne Hercegovine-dodaje predsjednik HKUD „Biloševica“ iz župe Rasno kod Širokog Brijega Mariofil Čolak.

Na poziv Tomislava Filipovića, vjerojatno najzapaženijeg učesnika popularnog show programa „Nikad nije kasno“ u programu je nastupio i ženski vokalni sastav „Srma“ iz Fojnice sa vokalnom solisticom Mirsadom Mekić, takodje finalisticom navedene emisije.

-Mislim da ću ja, na Tomin prijedlog,  zapjevati malo o Usori. Ta pjesma se nije dugo izvodila. Nekad davno ju je snimio jedan Maglajlija i sada ćemo joj dati novi život-kaže Mekić.

Posebno atraktivan je bio nastup Tomislava Filipovića. Nazvao ga je „Nešto drugačije“ i mješavina je, kaže,  koncerta, mjuzikla i pozorišne predstave.

-To će biti kao film. Ako ne ostanete do kraja, kao da film niste gledali do kraja. Duša mi je ispunjena kada vidim ovoliko dragih ljudi koji su došli da zajedno podijelimo ove divne trenutke-kaže Filipović.

Zbog korone  i ova manifestacija, sa gotovo sedam decenija dugom tradicijom, dvije godine nije održana.

-Poslije ovog perioda korone to je opet krenulo. Nadam se evo da nećemo doći u onu situaciju u kojoj smo bili i da će se to moći nastaviti do kraja ljeta. Na prostoru općine Usora predvidjeno je još mnogo manifestacija   i ja želim da to sretno prodje i da se svi ovdje ugodno osjećaju-kaže usorski načelnik Zvonimir Anđelić.

Ove godine je, nakon polaganja cvijeća na spomen-obilježje palim braniteljima upriličena i mala galerija slika učenika O.Š. „Ivana fra Frane Jukića“ i drugi sadržaji. Dogodine će u Usori biti održani 70. jubilarni „Srpanjski susreti“ za koje, s razlogom, domaćini pripremaju bogat i zabavan program. Afirmativa.ba