USORA – BIVŠI BRANITELJI BOLESNOM SABORCU SAGRADILI NOVI KROV

Zabilježeno u Usori

 

                    BIVŠI BRANITELJI BOLESNOM SABORCU SAGRADILI NOVI KROV

 

Zahvaljujući sredstvima Središnjeg ureda za pomoć Hrvatima izvan RH, lokalnih zajednica, gradjana, privrednika i raseljenih Usorana i  ulaganjem  Saveza udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata ZDK za 21 korisnika osigurana je pomoć  u  stambenom zbrinjavanju, gradjevinskim i poljoprivrednim mašinama kao i pomoć za pokretanje vlastitog biznisa.

Većini bivših branitelja ovo je prvi put da su dobili bilo kakvu pomoć.  Demobilizirani branitelj iz Usore Ivan Bilić, koji narušenog zdravlja u oronuloj kući živi sa sestrom,  na ovaj način, je dobio novi krov.

-Prokišnjavalo je sve. I sad su saborci moji, oni su se organizovali da se to uradi. Udruga  je tu i svi. Svima im se zahvaljujem-kaže nam Ivan kojem je zdravlje usljed ratne traume znatno narušeno.

Ivan Bilić; Hvala saborcima i svima koji su pomogli 

Uz sredstva Središnjeg ureda od 2.000 maraka,  Saveza i Općine Usora koja je dodala 1.000 maraka, preostala potrebna sredstva osigurali su stanovnici Usore kako oni koji su tu tako i raseljeni Usorani diljem svijeta, gospodarstvenici, predstavnici sportskih društava i  udruga gradjana, kao i  i nevladinog sektora na čemu se, u Ivanovo ime, zahvaljuju iz usorske Udruge dragovoljaca i veterana HVO-a. Dobar partner u ralizaciji priojekta bio je i  načelnik Općine Usora Zvonimir Anđelić. Radove su besplatno izveli Ivanovi bivši saborci.

-Ovdje nema ni jedne firme. Ovo su sve branitelji koji su sa Ivanom proveli čitav rat. Ni jedna dnevnica ovdje neće biti naplaćena i to je naš doprinos-kaže nam predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana HVO Usora  Nediljko Matošević.

Svaki projekt pojedinačno je podržan iznosom do tri hiljade maraka. Sredstva su većim dijelom osigurana putem Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Matošević; Ni jedna dnevnica nije naplaćena 

-Oni su najveći finansijeri ovog projekta, a on iznosi 150 tisuća kuna. Imamo u projektu vlastita sredstva u iznosu od tri tisuće maraka, a takodje imamo i potpore načelnika ovih općina iz kojih korisnici dolaze-pojašnjava  Stanko Knežević, predsjednik Saveza udruga dragovoljaca i veterana HVO ZDK.

Knežević; Pomoć bivšim braniteljima

Knežević i voditelj cijelog projekta Marinko Kelavić svakodnevno obilaze socijalno ugrožene branitelje trudeći se da pomoć stigne tamo gdje je najpotrebnija. U Ivanovom slučaju to se u potpunosti potvrdilo jer, kako kaže, nikada sam ne bi mogao popraviti dotrajali krov.

-Nikad. Kraj s krajem sastavljamo eto. Kad sve struju, ovo ono platiš ne ostane dovoljno za život.  Jer sestra radi kao čistačica, a ja imam minimalnu mirovinu-jada se Ivan Bilić.

IVećina bivših branitelja do sada nije dobila nikakvu konkretnu pomoć.  Raduju najave da će sličnih projekata u budućnosti biti još. Afirmativa.ba