UZ 3. DECEMBAR-U DOBOJU UPRILIČENA IZLOŽBA RUKOTOVRINA

U povodu medjuanrodnog dana invalidnih osoba

 

                       U DOBOJU UPRILIČENA IZLOŽBA RUKOTOVRINA

 

Forum žena Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom  dobojske regije, koji, uz Doboj, djeluje i na području, Doboj Juga, Teslića i Doboj Istoka, u povodu Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, upriličio je jednodnevnu prodajnu  izložbu rukotvorina “I ovo smo mi- vrijedne, vidljive i ponosne”. Cilj je skrenuti pažnju na osobe sa invaliditetom,  kako društvu, tako i poslodavcima.

Ovo je još jedna prilika da se društvenoj zajednici, organima vlasti i poslodavcima skrene pažnja na osobe sa invaliditetom ističe Ljiljana Pejičić, članica Foruma.

-Da budemo vidljive, da nas ljudi prepoznaju u društvu. Da i poslodavci vide da osobe sa invaliditetom ipak mogu, da žele cda rade i budu korisne i sebi i zajednici-kaže Pejičić.

-Izloženi su kozmetika, praznične dekoracije, pleteni i heklani predmeti kao i nakit koji je djelo ruku  članica  Foruma.

-Imaju tu kompleti isto, mindjuše, lančić i narukvica, a ima i odvojeno. Samo narukvica i mindjuše. To je moja stras. Ispunjava me kada izradjujem nakit-kaže Dragana Milošević.

Sanja Dejanović je zaposlena u Regionalnoj deponiji. Pažljiv izbor zanimanja, kaže, bio je presudan.

-Pa, jesam imala straha, ali ja kada sam počela razmišljati koji fakultet da upišem ja sam se odlučila za informatiku.  Jer ja informatiku mogu raditi bez ikakvih opterećenja i poteškoća jer mi ne treba fizička sposobnost za informatiku-ističe Sanja.

U Doboju je  evidentirano oko stotinu žena sa invaliditetom. Iz Foruma ističu kako su, s ciljem njihovog ekonomskog osnaživanja u narednoj godini planirane  brojne aktivnosti, uključujući i edukacije, kao i povezivanje sa ekonomskim sektorom. Afirmativa.ba