UZ POMOĆ VLADE ZDK-U TEŠNJU OSIGURAN ZAVRŠETAK GRADNJE BUNARA VRIJEDNOG 780.000 KM

Uz podršku Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK

 

          U TEŠNJU OSIGURAN ZAVRŠETAK GRADNJE BUNARA VRIJEDNOG 780.000 KM

 

Nakon što su se stanovnici Tešnja prošle godine suočili s redukcijama u vodosnabdijevanju, u Općini su, uz podršku ZDK, gradnjom  eksploatacionog bunara PEB-3  umnogome poboljšali stanje.  Ove godine nisu zabilježene restrikcije u snabdijevanju vodom.  Nakon što je u julu svečano pušten u upotrebu eksploatacionu bunar  u Jelah Polju kapaciteta 850 kubnih metara na dan, vrijedan 600.000 maraka ovih je dana, zahvaljujući podršci Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK, iz sredstava koncesionih naknada,  potpisan ugovor za izgradnju još jednog bunara vrijednog  780.000 maraka.

-Gdje smo imali na raspolaganju 650.000 KM po jasno utvrdjenim kreterijima. Po javnom pozivu Općina Tešanj se prijavila i dodijeljeno im je 350.000 KM. Ta sredstva će biti usmjerena u završetak izgradnje epksploatacionog bunara, tzv. PEB 5 koji će obezbijediti stabilno vodosnabdijevanje na cijelom području općine Tešanj-kazao je ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK Mirsad Hadžić.

-Potpisali smo ugovor za dodatnih 350.000 maraka od Ministarstva za gradnju bunara PEB 5. Tako da dolazimo u situaciju da će Ministarstvo finansirati sa 650.000, a mi sa nekih sto do 150.000 ostatak-dodaje općinski načelnik  Suad Huskić.

Ranije planirana sredstva za ovu namjenu u općinskom budžeta bit će preusmjerena u izgradnju vodovoda Karadaglije-Jablanica ukupne vrijednosti oko tri miliona maraka. Afirmativa.ba