POČELA SJETVA ULJANE REPICE DOBRA CIJENA, PLASMAN OSIGURAN

 

Traktori bruje na semberskim oranicama. Jesenja sjetva počela je uljanom repicom za čiju je proizvodnju zainteresovan sve veći broj poljoprivrednika. Površine pod ovom kulturom povećavaju se nauštrb proljećnih usjeva. Resorno ministarstvo podstiče ovu proizvodnju radi njenog širenja.

Poljoprivredno dobro Semberija posijalo je ovu kulturu na 400 hektara, što je skoro dvostruko više površina u odnosu na lani. Prošlogodišnji rod izvezli su u Tursku. Direktor ovog dobra Branimir Andrić kaže da su razlozi za povećanje proizvodnje dobra cijena uljarica, osiguran plasman, tropska i sušna ljeta, kao i smjena usjeva.

Zbog proširenja uobičajenog plodoreda kukuruz – pšenica i kukuruza kao monokulture, poljoprivrednici nastoje da održe kvalitet i strukturu zemljišta uvođenjem ovog usjeva u plodored. U Semberiji je prošle godine 500 hektara zasijano uljanom repicom, pretprošle 380 hektara, a ove godine zasijane površine biće značajno veće. Ministarstvo podstiče proizvodnju uljarica do 200 maraka po hektaru zasijane površine,a podsticaji su prethodnih godina obezbjeđivani i po kilogramu prodatog roda.