ZATVOREN AJB DOC, PRVA NAGRADA ŽIRIJA PRIPALA FILMU „ DJECA NEPRIJATELJA“

Film “Djeca neprijatelja” osvojio je prvu nagradu žirija na ovogodišnjem 5. izdanju festivala Al Jazeera Balkans Documentary Film (AJB DOC) održanom od 9. do 13. septembra u Sarajevu.

Autor ovog filma rađenog u švedskoj, danskoj i katarskoj koprodukciji je Gorki Glieser Muller. Film prati švedskog muzičara Patricija Galveza u njegovoj, na prvi pogled, nemogućoj misiji da spasi sedmero unučadi iz zloglasnog zarobljeničkog kampa Al-Hol, na sjeveru Sirije.

– Riječ je o filmu koji je dramaturgijom, rediteljskim umijećem, predanošću pokazao jasnu namjeru da potakne ljude na razmišljanje. Reditelj nam na filmsko platno donosi temu koju mediji, a i mi sami, često zanemarujemo, a čini to na način da od prve do posljednje minute  zaokuplja gledaoca ljudskom dramom, pokrećući jasna, ali ni u kojem slučaju odbojna ili polemična pitanja – obrazložio je žiri odluku, naglašavajući da je riječ o filmu koji svi trebaju pogledati.

Na ceremoniji zatvaranja Festivala održanoj večeras u Bosanskom kulturnom centru, dodijeljene su još dvije nagrade.

Specijalno priznanje žirija dobio je film “Ka svijetu slijepih” autorice Julie Bezerra Madsen u danskoj produkciji.

U kategoriji Programskog odjela Al Jazeere, glavna nagrada uručena je filmu belgijsko-holandske koprodukcije “Život za volanom” Petera Triesta, a specijalno priznanje ostvarenju “Ukradena zemlja” Marca Wiesea.

Tokom ceremonije dodjele nagrada i zatvaranja, direktor Festivala Edhem Fočo je naglasio da je ove godine manifestaciju obilježila “najbolja publika na svijetu” jer su tokom projekcija dvorane bile pune.

Međunarodni žiri, koji čine priznati i iskusni stručnjaci u oblasti dokumentarističkog izražaja – filmska rediteljica Aida Begić, rediteljica i producentica Dana Budisavljević, dokumentaristica i producentica Fatma Riahi, britanski dokumentarista Phil Grabsky i dokumentarista Ensar Altay – odlučivao je o najboljem filmu 5. AJB DOC-a.

Nakon dodjele nagrada, Festival je zatvoren projekcijom filma “Nepoznato o poznatima: Miroslav Ćiro Blažević” autorice Irine Škorić.

Nagrada publike bit će objavljena za nekoliko dana, nakon što se prebroje glasovi za sve filmove prikazane u okviru ovogodišnjeg AJB DOC-a.