VAKCINACIJA DJECE

Dok se u susjednoj Srbiji povećava broj djece oboljele od malih boginja, u Bosni i Hercegovini stopa vakcinacije nije na zavidnom nivou. Biće veliki izazov izboriti se, ukoliko se morbili preliju i u našu državu, s obzirom na to da nije postignut kolektivni imunitet, smatraju stručnjaci.

Prije 2-3 decenije nije se postavljalo pitanje o djelotvornosti vakcina za djecu. Znalo se da su one obavezne i da su za dobrobit djeteta, kažu oni stariji. Postoje i oni mlađi koji su vakcinisali dijete MMR vakcinom. No, oni su dio male statistike u Kantonu Sarajevo.

Ipak, u porastu je broj roditelja koji su protiv. Rijetki su oni koji o tome žele govoriti javno, te svoje mišljenje uglavnom iznose putem društvenih mreža.

“Ja imam troje djece i nijedno nije vakcinisano, niti imam namjeru da ih vakcinišem, niti ima zakona koji me može natjerati da to uradim”, kazao je jedan roditelj.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije iz 2021.godine, pokrivenost drugom dozom MMR vakcine u Hrvatskoj i Sloveniji bila je oko 90%, Srbiji 85%, u Crnoj Gori 79%, a u Bosni i Hercegovini samo 63%.

Razlog otpora prema MMR vakcini počiva u sve dominantnijem antivakserskom pokretu, smatraju stručnjaci.

Stručnjaci su jedinstveni u stavu da je vakcinacija neophodna. Kažu, dovoljna opomena dogodila se 2019. godine.

“Bili smo svjedoci 2019. godine kada je kod nas bila epidemija morbila, kada je kod nas bio veliki broj smrtnih slučajeva, odnosno smrtnih ishoda kod djece”, kaže pedijatar Aleksandra Vladičić.

Širenje morbila u Srbiji i Crnoj Gori, ipak je podstaklo određeni broj roditelja da potraže MMR vakcinu. O čemu svjedoče u Kantonu Sarajevo.

“Pohvalno je da roditelji dolaze i dovode djecu. Već u ova tri mjeseca imamo na nivou Kantona Sarajevo preko 900 vakcinisanih sa MRP vakcinom”, kazao je Ademir Spahić, JU Dom zdravlja KS.

Ukoliko se dogodi epidemija morbila, biće je teško savladati, poručuje struka, jer nije stvoren kolektivni imunitet, odnosno 95% vakcinisanih koliko nalaže SZO.