VELIKA POLICIJSKA AKCIJA U BIH ZBOG SKY APLIKACIJE: UHAPŠENO VIŠE OSOBA

Po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, SIPA i MUP RS na 13 lokacija na području Bijeljine i Ugljevika i Zvornika, obavljaju pretrese objekata i vozila koja koriste osumnjičeni.

Radi se o predmetu u kojem se koriste dokazi dobijeni dešifriranjem Sky i Anom aplikacija, a predmet se odnosi na bijeljinsku grupu osumnjičenih.

“Tužilaštvo BiH, sa partnerskim agencijama u Bosni i Hercegovini i inostranstvu, radi na istrazi protiv osumnjičenih koji se terete da su duži vremenski period činili krivična djela organiziranog kriminala, povezana sa neovlaštenim međunarodnim prometom opojnih droga, pranjem novca stečenog nezakonitim aktivnostima i druga povezana krivična djela”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, više desetaka osoba koje su osumnjičene za trgovinu drogom, oružjem i ubistvima iz istraga o korištenju mobilnih uređaja Sky i Anom uhapšeno je u Bosni i Hercegovini u proteklih godinu dana.

Oglasili se iz Tužilaštva BiH: Nova hapšenja u vezi sa Sky i Anom aplikacijom

Među njima su policijski službenici, osumnjičenici za trgovinu drogom, oružjem, prostitucijom. Neki od njih su koristili te uređaje, a poruke koje su razmjenjivali preko njih su dešifrirale strane policijske agencije.

Prva policijska akcija po naredbi državnog tužiteljstva je izvedena u novembru 2021. godine nakon što je EUROPOL dostavio dešifrirane poruke iz ovih uređaja BiH.