VIŠE OD MILION NAVIJAČA DOLAZI U KATAR

Organizatori, prvog SP na arapskom tlu, prodali su ulaznice u cijelom svijetu, ali za sada se još ne zna koliko tačno navijača dolazi iz pojedinih zemalja, prenose strani mediji. Prvi put će se Svjetsko prvenstvo održati praktično u jednom gradu, glavnom gradu Dohi i okolini, pa se nameću pitanja hoće li uslovi biti prikladni za atmosferu kakva priliči Svjetskom prvenstvu.

Prema najavama organizatora, u Kataru se može očekivati ​​više od 70.000 Meksikanaca i 30.000 Argentinaca. Organizatori su rekli da žele da događaj bude “trenutak koji će ujediniti navijače iz cijelog svijeta, bez obzira na to kako su odlučili navijati za svoje omiljene timove”, prenosi francuska novinska agencija AFP.

– Troškovi smještaja i prijevoza su previsoki – rekao je za AFP Makram Abed, koji na Facebooku predvodi 40.000 navijača tuniske reprezentacije. Dodao je da bi Katar mogao ponuditi povoljnije cijene, iako zaljevska država tvrdi da je subvencionirala troškove. Osim toga, navode iz agencije, postavlja se pitanje dovoljnih smještajnih kapaciteta. U turističkoj ponudi, koju čine tradicionalni hoteli s dvije do pet zvjezdica te uslužni apartmani i vile, na raspolaganju je tek oko 175.000 soba, kojima će upravljati 10.000 zaposlenika.

Prema podacima FIFA-e, Katar je na vrhu liste zemalja koje su kupile tri miliona ulaznica za Svjetsko prvenstvo. Njihovi zaljevski susjedi Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija također su među deset najvećih kupaca karata. Prema katarskom organizacijskom odboru, Saudijska Arabija je rezervirala više smještaja od bilo koje druge zemlje. Još jedan razlog za toliku količinu kritika koje je dobilo SP u Kataru je taj što se prvenstvo inače održava ljeti, ali ovoga puta zbog velikih vrućina u Kataru to je pomaknuto na zimsko vrijeme između novembra i decembra, iako temperature će i dalje dosezati oko 25 stepeni.

Mogućnost pijenja alkohola u zemlji također je vrlo ograničena. Islamska vjera zabranjuje konzumaciju alkohola i to nije dio lokalne kulture u Kataru. Međutim, ljudi koji žele uživati ​​u piću moći će pronaći barove u nekim vrhunskim hotelima i privatnim klubovima. Alkohol će također biti dostupan u određenim FIFA-inim zonama za navijače i odabranim područjima na stadionima.