VLADA EGIPTA OGLASILA SE O NETFLIXOVOJ SERIJI U KOJOJ KLEOPATRA GLUMI CRNKINJA

VLADA Egipta obrušila se na Kleopatru crnkinju u novoj Netflixovoj seriji tvrdeći da je ona bila bjelkinja. Ovog je tjedna egipatsko ministarstvo antikviteta objavilo podužu izjavu koja uključuje mišljenja stručnjaka, koji se, kako je naglašeno, slažu oko Kleopatrine boje kože i crta lica.

“Bareljefi i kipovi kraljice Kleopatre najbolji su dokaz”, stoji u priopćenju koje potpisuje Mostafa Waziri, čelnik Vrhovnog vijeća za antikvitete. On je poručio da se prikazivanje slavne kraljice kao crnkinje može shvatiti kao “krivotvorenje egipatske povijesti”. Dodao je da nema ničeg rasističkog u ovom stajalištu, već im je cilj “obrana povijesti kraljice Kleopatre, važnog dijela povijesti Egipta”.

Traži se blokada Netflixa u Egiptu

Podsjetimo, nakon što je objavljen trailer za novu Netflixovu dokumentarnu seriju Kraljica Kleopatra, koja bi se trebala početi prikazivati 10. svibnja ove godine, na YouTubeu je za samo četiri dana video skupio 222 tisuće dislajkova, a lajkalo ga je dvadesetak tisuća ljudi.

Serija, koju je producirala Jada Pinkett Smith, prikazat će Kleopatru kao crnkinju. Internet je bijesan na Netflix, a stvari su postale ozbiljne kada je jedan odvjetnik podnio tužbu protiv streaming platforme zbog kršenja zakona o medijima i pokušaja “zatiranja egipatskog identiteta”.

Odvjetnik Mahmud al-Semary zatražio je da državni tužitelj poduzme “nužne zakonske mjere” i blokira pristup Netflixovim uslugama u Egiptu. Netflix je optužio za promoviranje afrocentrizma i zatiranje egipatskog identiteta.

Osim toga, najpoznatiji egipatski arheolog uporno ponavlja da je Kleopatra bila “bljedoputa, a ne crna”. I producenti dokudrame kažu da je Kleopatrino porijeklo upitno. Kraljicu u Netflixovoj seriji glumi Adele James, koja je miješane rase i afričkog porijekla.

Producenti kažu da je to odraz “stoljećima duge debate o Kleopatrinoj rasi”. “Ne vidimo i ne čujemo često priče o crnim kraljicama i vrlo je važno i meni, i mojoj kćeri, i našoj zajednici da se o takvim pričama zna”, izjavila je Jada Pinkett Smith.