VLADA FBIH ODOBRILA POTICAJ ZA KUPOVINU ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA

Vlada FBiH danas je na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije donijela odluku kojom je odobrila poticaje za 32 korisnika za kupovinu električnih automobila, u ukupnom iznosu od 185.000 KM.

Riječ je o dodjeli subvencija za drugi kvartal ove godine, koji je obuhvatio razdoblje od 1. rujna do 12. prosinca. Ovaj izbor izvršen je nakon provedenog javnog poziva po Programu utroška sredstava tekućih transfera pojedincima, a koji je bio otvoren od 3. lipnja do 12. prosinca ove godine, odnosno do utroška raspoloživih financijskih sredstava, navodi se u priopćenju Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Podsjetili su kako je namjena Programa koji je Federalna vlada usvojila 19. svibnja ove godine subvencioniranje kupovine novih automobila registriranih u FBiH, koji imaju isključivo električni pogon (električni automobili) i automobila koja uz motor s unutarnjim sagorijevanjem pokreće i električni pogon (hibridni automobili), u ovoj godini. Inače, za prvi kvartal, odnosno period od 3. lipnja do 31. kolovoza ove godine, uvjete za dobivanje ovih poticaja ostvarila su 33 korisnika, za što je Vlada FBiH ranije odobrila 175.000 KM.

Visina iznosa koji se dodjeljuje za električne automobile je 10.000 KM, a za hibridne električne “plug-in” i hibridne “full hybrid” automobile 5.000 KM.

Današnjom odlukom koja se odnosi na drugi kvartal, po 5.000 KM odobreno je za 27 izabranih korisnika za kupovinu ‘plug-in’ i ‘full hybrid’ automobila, a po 10.000 KM za pet njih koji su aplicirali za električne automobile.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije sklopit će s korisnicima ugovore o dodjeli poticaja, s definiranim pravima i obavezama. Nakon zaključenih ugovora sredstva će biti uplaćena na račun korisnika. Za realizaciju ove odluke zadužena su federalna ministarstva energije, rudarstva i industrije, te financija, svako u okviru svoje nadležnosti.

Odluka će biti objavljena u Službenim novinama Federacije, a lista korisnika koja je sastavni dio Odluke, na web stranici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, navodi se u priopćenju.