MUP ZDK-„PUCNJAVA NIJE MUZIKA, VATRENO ORUŽJE NIJE MUZIČKI INSTRUMENT“

Akcija Uprave policije MUP-a ZDK pred praznike

 

         „PUCNJAVA NIJE MUZIKA, VATRENO ORUŽJE NIJE MUZIČKI INSTRUMENT“

U okviru projekta „Pillar“ policijske agencije u BiH provode projekt „Pucnjava nije muzika, vatreno oružje nije muzički instrument“. I MUP ZDK u svim općinama Kantona provodi ovu akciju s osnovnim ciljem podizanja svijesti gradjana o opasnosti koje predstavlja korištenje vatrenog oružja s akcentom na predstojeće praznike.

Dijeljenjem letaka i razgovorom s gradjanima  policijski službenici  u ZDK  educiraju, al i iskreću pažnju gradjanima na opasnost  od upotrebe vatrenog oružja i pirotehničkih sredstava.

-Slavljeničko korištenje vatrenog oružja predstavlja potencijalnu opasnost za fizičku sigurnost gradjana s obzirom da zrno metka koje je ispaljeno negdje mora pasti-kaže policijska službenica PS Tešanj Merima Kotorić.

Akcija je naišla na razumijevanje gradjana u Tešnju.

-Što kaže kod naš narod zlo se za sekundu desi. Tako da svaka kampanja na osvješćivanju ljudi da se  mora voditi računa o tome je dobrodošla i ja je podržavam-kaže gradjanin Amir Prnjavorac.

Iz Uprave policije ZDK pozivaju gradjane da se tokom predstojećih vjerskih i novogodišnjih praznika uzdrže od upotrebe vatrenog oružja i pirotehničkih sredstava.

Fišek; Sankcije za neodgovorne

-Dok će policijski službenici Uprave policije  Ministarstva ZDK provoditi sve aktivnosti na kontroli takve situacije i u slučaju da primijete korištenje oružja, upotrebu ili  ili prodaju pirotehničkih sredstava, adekvatno će reagirati kroz sankcionisanje-poručio je  Elvedin Fišek, portparol Uprave policije MUP-a ZDK.

Projekt je podržao Razvojni program UN-a u BiH, a njegova ralizacija će trajati do kraja godine. Afirmativa.ba