ZAŠTO JE U SRBIJI „OTKAZANA ILI ODLOŽENA“ PARADA PONOSA

Predsjednik Srbije je o istom trošku saopštio da Ana Brnabić ostaje premijerka i da se otkazuje evropska Parada ponosa u Beogradu. Koliko je ubjedljiv izgovor da se to dešava zbog problema na Kosovu?

Otkazuje se ili odlaže Evroprajd u Beogradu, planiran za sredinu septembra, najavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za štampu u subotu. Vučić je naveo da je to učinjeno u dogovoru sa “većinom članova Vlade i premijerkom”, piše Deutsche Welle.

Na istoj konferenciji je Vučić saopštio da će Ana Brnabić biti mandatarka za sastavljanje iduće vlade.

Premijerka i Vlada će obrazložiti “u skladu sa kojim zakonom, biće otkazana ili odložena Parada ponosa zakazana za septembar mjesec, ili kako se već to zove”, kazao je Vučić.

„To ne govorim zato što sam mnogo srećan, već ne možemo u ovom trenutku, kada imamo i Otvoreni Balkan i krizu na Kosovu, nemamo nikakav pomak, pravo da vam kažem, nemamo kud da se pomjerimo, nećemo da odustanemo od neutralnih tablica”, izjavio je Vučić.

Beograd je trebalo da od 12. do 18. septembra bude domaćin Evropajda, evropske manifestacije koja bi se prvi put održala na Balkanu. Organizatori su očekivali oko 15.000 gostiju i turista, a vrhunac je trebalo da bude šetnja 17. septembra.

Niz desničarskih organizacija i stranaka učestvovao je u litiji protiv održavanja Evroprajda i prikupljanju potpisa za njegovu zabranu. „Nećete šetati”, poručio je više puta tako lider Dveri Boško Obradović.