ZENIČKA INDUSTRIJA MLIJEKA ZNAČAJNO INVESTIRALA U MODERNIZACIJU OPREME

Najveća mljekara u srednjoj Bosni “Zenička industrija mlijeka“ u proteklom periodu radila je na velikim i značajnim investicijama za buduće poslovanje. Uvođenjem solarnih panela, savremenih kada za sirovinski pogon i nabavkom novih teretnih vozila, ZIM će u narednom periodu unaprijediti poslovanje zahvaljujući modernizaciji svojih pogona. Pored proizvodnih pogona, ova kompanija je uvela i novi način i organizaciju rada u prodajnom timu, pomoću mobilne aplikacije za prodajni tim „Optimus“.

„Najvažnije od svega jeste da smo uspjeli okončati započete i planirane projekte koji će našoj kompaniji pomoći u unaprijeđenju rada. Prije nekoliko dana završili smo instalaciju solarnih panela i posebno smo ponosni na ovaj projekat. Ovo je dugoročna investicija koja će pomoći kompaniji da stvori energetsku nezavisnost, smanji osnovne fiksne troškove kompanije koji će se u konačnici odraziti i na konkurentniju poziciju proizvoda kompanije na tržištu. Bitan faktor je, da će ovaj projekat korištenja obnovljive energije doprinijeti smanjenju zagađenosti, što je u gradu Zenica jedan od većih problema“ – navodi Sanel Čeljo, direktor kompanije ZIM.

Pored solarnih panela, Zenička industrija mlijeka investirala je u novu opremu Schulenburg kade za proizvodnju svježeg sira koje će, kroz sektor proizvodnje, omogućiti duplo povećanje kapaciteta za proizvodnju kako svježeg sira tako i drugih vrsta sireva koje se pripremaju u ovoj opremi. Time će se dobiti kvalitetniji finalni proizvod čime će tržište biti zadovoljeno i kvalitativno i kvantitativno.

„Kako bismo i našu distribuciju učinili bržom i boljom, finalizirali smo kupovinu teretnih vozila uz pomoć kojih će lanac distribucije dobiti osvježenje. Na taj način ćemo adekvatnije moći odgovoriti potrebama distribucije, te proširenju tržišnog učešća asortimana ZIM“ – ističe Čeljo.

U svom proizvodnom portfoliju ZIM ima preko 35 proizvoda, od kojih su najpoznatiji Tečni jogurti, Pavlake, Milerami, Svježi sir, Sir bijeli – KRIŠKA, Dimljeni mladi i Dimljeni kriška sir,  Sirutka, Sirni namaz ZIMKO, ZIM krem, Ala kajmak, Tetrapak (sterilizirano) mlijeko, Pasterizirano svježe mlijeko i dr.