ZBOG PORODIČNOG NASILJA ZATRAŽENA SMJENA MINISTRA KOŠARCA

Zastupnici kluba opozicionih stranaka iz RS-a SDS-PDP-Lista za pravdu i red, u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine danas su pokrenuli inicijativu za smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staše Košarca (SNSD) zbog porodičnog nasilja.

U obrazloženju inicijative naveli su da je Sanja Stanković, bivša supruga ministra Košarca, javno svjedočila pred Istražnom komisijom Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine o porodičnom nasilju njenog muža, korupciji u pravosuđu, kao i odbijanju institucija da je zaštite.

To je, kako su istakli, eklatantan primjer kulture ignorisanja nasilja nad ženama koji sprovode institucije u Bosni i Hercegovini.

“Njena ispovijest budi osnovanu sumnju da ministar Košarac koristi poluge političke moći kako nadležne institucije ne bi reagovale”, naglašava se u pismu.

Poslanici Kluba poslanika SDS-PDP-Liste za pravdu i red su upozorili da je nasilje nad ženama u Bosni i Hercegovini rasprostranjeno i da ne nailazi na adekvatan odgovor institucija i društva.

Zastupnici kluba opozicionih stranaka u Parlamentu Bosne i Hercegovine su naveli da institucije u Bosni i Hercegovini imaju veoma mali kredibilitet kod građana, prije svega zbog slabog integriteta i moralnog kredibiliteta određenog broja ljudi koji ih predstavljaju.

Stoga potpisnici inicijative smatraju da Košarac, zbog povezivanja s porodičnim nasiljem, nije moralno prihvatljiv da bude na čelu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i da vrši funkciju zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

 

federalna.ba/Beta