STIGLA DRUGA GRUPA BH DRŽAVLJANA EVAKUISANIH IZ GAZE

Druga grupa od 11 bosanskohercegovačkih državljana i njihovih srodnika, koji su evakuisani iz Pojasa Gaze, doputovala je večeras u Sarajevo, nakon što su nedavno evakuisani iz blokirane palestinske enklave koja je od 7. oktobra pod žestokim izraelskim napadima.

Evakuisani bh. državljani i njihovi srodnici danas su iz Kaira stigli u Istanbul, odakle su avionom Turkish Airlinesa stigli na Međunarodni aerodrom Sarajevo, nekoliko sati nakon što je u glavni grad BiH sletjela i prva grupa od 26 državljana BiH i njihovih srodnika.

Prvu grupu bh. građana evakuisanih iz Gaze dočekale porodice, prijatelji i zvaničnici

Prvu grupu evakuisanih bh. građana i njihovih srodnika iz Gaze dočekali su na Međunarodnom aerodromu Sarajevo rodbina, prijatelji i drugi građani, kao i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić i amabsad…

Njih je na aerodromu dočekao ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković koji je kazao da će među osobama koje su drugim letom stigle u BiH petoro ostati u Sarajevu, dvoje idu u Zenicu, a ostalih četiri u centar Salakovac gdje će biti privremeno smješteni. Poručio je da se u prihvatni centar Salakovac ide isključivo po želji.

“Ministar (za ljudska prava i izbjeglice Sevlid op. a.) Hurtić vrlo vrijedno i predano radi na iznalaženju trajnih rješenja. Ima više opcija stanovima kojima ovo ministarstvo raspolaže – u Kalesiji, Zenici, Tuzli i Sarajevu. Što se tiče institucija BiH one su u ovom slučaju položile ispit”, rekao je Konaković.

Poručio je da će bh. institucije nastaviti raditi kako bi omogućili i preostalim državljanima BiH koji se nalaze na spisku da napuste Gazu.

“Od ovih 13 koji su ostali, bilo je situacija da je Izrael izdao dozvole za djecu, a ne za roditelje i nisu htjeli da se razdvajaju. Katarske vlasti nam i dalje nude pomoć. Sve one koji budu imali i milimetar osnove dovest ćemo u Bosnu i Hercegovinu”, kazao je Konaković.

Vijeće ministara BiH ranije donijelo je Odluku o odobravanju ulaska u Bosnu i Hercegovinu pod posebnim uvjetima državljanima Palestine koji su srodnici državljana BiH.

Iz Gaze je do sada evakuisano 36 od 42 osobe iz Bosne i Hercegovine čija je evakuacija do sada odobrena. U toku su pripreme i za izlazak preostalih bh. državljana iz Pojasa Gaze.

U procesu evakuacije iz Gaze, kao i smještaju u Kairu i transportu do Sarajeva podršku je pružila Država Katar.

Federalna.ba