ZDK-POTPISANO 300 UGOVORA ZA ZAPOŠLJAVANJE BIVŠIH BORACA

Zapošljavanje demobiliziranih branitelja

 

                    POTPISANO 300 UGOVORA ZA ZAPOŠLJAVANJE BIVŠIH BORACA

U okviru programa zapošljavanja i samozapošljavanja boračke populacije ovih je dana u više općina ZDK potpisano 300 ugovora o zapošljavanju ove kategorije. Otvoreno je 70 novih firmi, a podržano 190 koje su od 2016. godine osnovane kroz  program Ministarstva za boračka pitanja ZDK. Do sada je na ovaj način otvoreno oko 500 firmi za što je, u proteklih šest  godina,  iz kantonalnog budžeta izdvojeno  oko deset miliona maraka.

Na početku programa, prije šest godina na evidenciji Zavoda za zapoššljavanje u ZDK  bilo je oko 20.000 demobiliziranih boraca. Danas ih je oko osam hiljada. Medju onima koji su, na ovaj način, pokrenuli vlastiti posao je i Sadem Mahalbašić koji je otvorio trgovinsku radnju.

-Trenutno imam tri radnika zaposlena i planiram sada četvrtog radnika da zaposlim. Ovo će mi doći kao jedna infuzija i podrška da idem dalje-kazao je Mahalbašić.

U okviru 300 novih ugovora otvoreno je 70 novih firmi i podržano 190 postojećih.

-Hiljadu maraka uplaćuju. Obaveze su da i dalje radim, da se trudim i radim, a oni će, kažu i dalje pomagati i to je to-kaže  Faruk Saltagić koji je ovim sredstvima pokrenuo firmu za elektroinstalacije.

Kantonalno ministarstvo za boračka pitanja projekte ralizira i u partnerstvu sa zavodima za zapošljavanje, drugim ministarstvima ili organizacijama i ustanovama.

-U ovom trenutku imamo od 450 do 500 aktivnih firmi koje su otvorene preko ovog Ministarstva. Naravno da ima ljudi koji su otvorili samo do sticanja uslova za penziju, neki nisu mogli. Tržište rada je takvo kakvo jeste-kazao je ministar za boračka pitanja ZDK Fahrudin Čolaković.

Od 300 novih ugovora 60 je potpisano u Tešnju. Vladin program zapošljavanja i samozapošljavanja boračke populacije ovdje je od početka aktivno korišten.

-U Tešnju je oko 220 ljudi, boraca koristilo ovaj program i Vlada je izdvojila oko 1,7 miliona KM-pojašnjava tešanjski načelnik Suad Huskić.

Program utroška sredstava prate nadležne službe za boračku invalidsku zaštitu o čemo redovno izvještavaju  Ministarstvo za boračka pitanja ZDK. Afirmativa.ba