ARNOLD ŠVARCENEGER POSJETIO AUŠVIC: VRIJEME JE DA SE DOKRAJČI MRŽNJA

Američki glumac austrijskog porijekla Arnold Švarceneger posjetio je mjesto na kojem se nalazio nacistički logor smrti Aušvic i u susretu sa ljudima koji su preživjeli Holokaust i njihovim potomcima izjavio da je vrijeme da se dokrajči mržnja, upotrebivši za to izraz “terminate” – iz serijala filmova Terminator koji ga je proslavio.

Glumac, bodibilder i bivši guverner Kalifornije posjetio je barake, osmatračnice i ostatke gasnih komora koji su preživjeli kao dokaz nastojanja nacističke Nemačke da istrjebi Jevreje i druge narode tokom Drugog svjetskog rata.

Švarceneger se susreo sa čovekom koji je preživjeo Holokaust, djecom preživjelih, kao i sa ženom koja je kao trogodišnje dijete bila podvrgnuta eksperimentima zloglasnog nacističkog doktora Jozefa Mengelea.

Švarcenerger je od jevrejske zadužbine u Aušvicu u junu dobio nagradu „Borba protiv mržnje“ zbog svojih stavova na društvenim mrežama. Međutim, nije mogao lično da preuzme nagradu jer je bio na snimanju TV serije u Kanadi, a postojao je i problem sa pandemijom. Švarceneger je obećao da njegova današnja posjeta Aušvicu neće biti posljednja.

„Vratiću se“, rekao je, iskoristivši još jednu rečenicu iz filma Terminator (1984).