ŽENAMA NA SELU OSIGURATI POTICAJE ZA POSAO I UKLJUČITI IH U POLITIČKE I DRUŠTVENE TOKOVE

Uz Svjetski dan žena na selu

 

ŽENAMA NA SELU  OSIGURATI POTICAJE ZA POSAO I UKLJUČITI IH U POLITIČKE I DRUŠTVENE TOKOVE

 

U povodu Svjetskog dana žena na selu  članice Udruženje žena „Cicmanke“ iz Novog Šehera kod Maglaja i neformalne grupe žena iz naselja Kopice, uz prezentaciju proizvoda, rukotvorina, običaja i kulinarskih specijaliteta, još su jednom upozorile na potrebu poboljšanja društvernog i ekonomskog položaja žene na selu. Stanje je bolje nego ranije,ali posao još nije završen, poručile su one.

Udruženje postoji 22 godine s osnovnim ciljem da unaprijedi život žene u ruralnom području. Uz brojne projekte i edukacije, uz podršku  nevladinog sektora, ali ne i aktuelne  vlasti upriličile su i kurs krojenja i šivenja, brojna predavanja i edukacije.

-Danas smo ovdje i na promociji projekta kojeg smo uradili s  NVO „Medica“ iz Zenice. To je promocija ručnih radova i svega onoga što ženu ekonomska osnažava. Cilj nam je ulljučiti žene u društvene i ekonomske tokove. Stanje je nešto bolje, a li nije kakvo bi trebalo biti–kazala nam je predsjednica Udruženja „Cicmanke“ iz Novog Šehera  Kada Meškić.

Već pet godina ovdašnje žene obilježavaju Svjetski dan žena na selu. Bosanska sofra je raznovrsna i bogata.

Bosanska sofra, slane i slatke delicije

-Imamo tu pite, sogan dolmu, sarmu, sutlije, hurmašicu, sve od  tikve, pekmeza, mlijeka. Raznog ovdje imamo jela. Sve je od onoga što same proizvedemo, nešto mali prikupimo-priča nam Đulba Jašić, članica neformalne grupe žena iz Kopica kod Novog Šehera.

Ove žene proizvode med, džem, voćne sokove, razne vrste salata, predmete kućne radinosti, pa čak i smokve koje su u ovom dijelu naše zemlje rijetkost.

Kada Meškić, nova šansa za žene na selu                                           Vahida Jašić, uključiti žene u društvo

-Bogme imam tri velike smokve. Dijelim kaleme svima besplatno. Svake nedjelje nosim u Žepče  na pijacu i sve prodam. Mogla sam donijeti još pet kila, ali nisam bila sigurna hoće li se prodati-kaže nam Muniba Pepelar iz Strupine.

PRAKTIČNI PREDMETI OD OTPADNIH PVC VREĆICA

Razne predmete praktične primjene ove žene proizvode od svile, konca pa čak i od iskorištenih PVC vrećica.

-Svaki ovaj predmet je od najlon-kese napravljen, svaki. Na taj način čuvamo životnu sredinu, a imamo i neku korist-kaže nam članica Udruženja Amira Fehrat.

Nakratko zaustavljamo vrijeme, ali i pokazujemo snagu i odlučnost žene na selu da uspije i opstane.

Hasna Tutan, bolje je nego prije                                    Amira Fehrat, Uz korist i briga o ekologiji

-Danas žene na selu  imaju veću mogućnost da se izraze i da traže svoja prava i hvala Bogu kada je došlo vrijeme da može svaka žena da dobije svoje pravo i da ne trpi. Prije nije bilo tako-kaže potpredsjednica Udruženja Hasna Tutan.

Đulba Jašić, bogata bosanska sofra                                               Muniba Pepelar, ima i smokava

POLOŽAJ ŽENE NA SELU JE SVE BOLJI, ALI POSAO JOŠ NIJE ZAVRŠEN

-Trebali bi to da prepoznaju, kako lokalni, tako i viši nivoi vlasti da daju podsticaj toj ženi koja proizvodi hranu, da je uključe u dsruštvene pa i političke tokove, Jer je se vrlo teško uključiti u društveno –političke tokove. Mi na selu smo udaljeni od svih sportskih i kulturnih dešavanja i to nam je jedan minus, nama koji smo daleko od grada-poručuje predsjednica Neformalne grupe žena iz Kopica Vahida Jašić.

Uz rukotvorine, med, delicije i bosanske smokve

Ove žene su složne da njihov dvodecenijski nagažman rezultira sve boljim položajem žene na selu, ali da on još nije tamo gdje bi trebalo i gdje bi one željele da bude. Za početak veća podrška za projekte u proizvodnji hrane zanačajno bi ekonomski  osnažila žene i na taj način ih aktivnije uključila u društvene tokove.

Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz projekat PRO-Budućnost. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a.