ZENIČKI RUDARI NI DANAS NEĆE SIĆI U JAME

U svih sedam rudnika uglja koji posluju u sklopu Koncerna Elektroprivreda Bosne i Hercegovine jutros je prekinuta proizvodnja te održan jednosatni štrajk upozorenja iz solidarnosti s rudarima iz zeničkih rudnika, koji su proizvodnju obustavili još u petak poslijepodne – potvrdio je Feni predsjednik Sindikata pogona “Raspotočje” Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica Nedžad Dizdarević.

– Kako je jučer i dogovoreno, nakon protesta u Zenici, ni rudari ostalih šest rudnika iz našeg koncerna nisu radili prvi sat današnje prve smjene. Oni su, od sedam do osam sati, održali štrajk upozorenja, a ako se danas do 15.00 sati ne promijeni situacija u našem rudniku, odnosno ako se ne deblokira račun preduzeća te nam ne bude isplaćena plaća, Sindikat radnika rudnika FBiH donijet će novu odluku – najavio je Dizdarević.

On je naglasio kako 15-ak članova Sindikata ZDRMU Zenica nastavlja štrajk glađu u prostoru Doma rudara, a rudari ni jutros neće sići u jame te obnoviti proizvodnju u pogonima “Raspotočje” i “Stara jama”.

Grad Zenica je sredinom mjeseca ponovo blokirao račun ZDRMU Zenica zbog čega zaposlenicima tog preduzeća nije isplaćena februarska plaća te topli obrok za januar ove godine. Grad Zenica nakon što je to preduzeće prije više od dvije godine isplatilo glavnicu duga za komunalno-građevinsko zemljište, potražuje još nešto više od 3.000.000 KM za zatezne kamate, zbog čega su u proteklom periodu nekoliko puta blokirali račun tog preduzeća. Zadnji put u novembru prošle godine.