NOVI ŠEHER- MUZIČKU TRADICIJU OTIMAJU OD ZABORAVA

NOVI ŠEHER- MUZIČKU TRADICIJU OTIMAJU OD ZABORAVA

Uz podršku Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, HKUD „Gromovnik“ iz Novog Šehera kod Maglaja je upriličio tečaj sviranja violine, šargije i tradicionalnih narodnih igara Hrvata žepačkoga kraja. Mladi iz  iz novošeherskoga kraja svojski se trude da, uz nadzor starijih,  ovladaju osnovnim vještinama čemu je svjedočila i naša ekipa.  

Na muzičkim probama se predano radi. Stariji nastoje da prenesu znanje , a mladi da što više nauče. Iako je riječ o muziciranju na tradicionalnim instrumentima, novo vrijeme utjecalo je na način, kako to ovdje kažu, „kucanja“ u šargiju.

-Prije je bilo više „prekucavanja“, a sada je <važno da se da više ritma, više bassa, da se bolje poprati violina. Kažem, sve se usavršava, pa i to-kaže edukator iz HKUD „Gromovnik“  Ivo Tomić.

Sa mladim pomalo zaboravljene igre iz žepačkoga kraja nastoji od zaborava otrgnuti edukatorica iz HKUD „Lug Branković“ kod Žepča Marica Filipović.

-Žepačka kola naša koja se ovdje igraju i kojih ima 11 koja smo istražili. Probat ćemo prenijeti na mlade, a ja, uz folklor vodim jednu manju grupu polaznika tečaja na šargiji-ističe Filipović.

Voditelj cijelog projekta Marinko Kelavić  nam reče da je  HKUD “Gromovnik”, kao nositelj projekta sličnu edukacije imao raniej i sa svojim partnerima HKUD  „Ognjišta“ Iz Lug Brankovića, te  KUD „Jozo Džido Zuber“ iz  Usore.

-Garancija su svakako ovi mladi ovdje koji se uče da će oni za 10 godina, 15 ili 20 očuvati tradiciju sigurno i da će biti u Novom Šeheru ovdje i šargije i violine. Tako da ne damo ništa zaboravu-kaže  Niko Kožulović, predsjednik HKUD „Gromovnik“. Afirmativa.ba