NAJBOLJE BILJKE ZA TERASE I BALKONE KOJE DUGO CVJETAJU

Nakon mračne, hladne zime, proljeće je savršeno vrijeme da počnete ubrizgavati malo boje, teksture i dubine u vrt na terasi

S proljećem pred vratima i ljetom za samo četiri mjeseca, vrijeme je za pripremu eksterijera za toplije mjesece. Bilo da se radi o velikom uređenom vrtu, vrtu na balkonu ili terasi, postoji mnogo toga što se može učiniti uoči ljeta. Za one koji traže inspiraciju donosimo savjete kako preobraziti vrt na terasi korištenjem biljaka.

Ovih šest biljaka uspijeva u vrtu na terasi:

  1. Kukurijek

Helleborus x Orientalis, poznata i kao hibridna korizmena ruža, poluzimzelena je trajnica s tamnim listovima i prekrasnim cvjetovima koji dolaze u ružičastoj, žutoj, ljubičastoj i zelenoj boji. U doba kada nema drugih biljaka koje obilno cvatu oni su pravi magnet za oči te donose radost u hladno zimsko doba. Uvijek je zadovoljstvo vidjeti ovog ranoranioca u kasnu zimu ili rano proljeće.

  1. Visibaba (Galanthus nivalis)

Visibabe su lijepe višegodišnje biljke tamnozelenih listova i mirisnih bijelih cvjetova. Čak i u hladnim uvjetima poput snijega, ove će biljke cvjetati i stvarati lijepe zvonaste cvjetove. Visibabe vole polusjenu i sretne su u položaju okrenutom prema jugu, sjeveru, zapadu i istoku.

  1. Japanska dunja

Također poznata kao Chaenomeles Speciosa Moerloosei. Ove biljke su prekrasni grmovi koji proizvode velike cvjetove ružičaste nijanse. Ako imate vrt na terasi ograđen zidom, ovaj cvijet je sjajan zidni grm, a može se oblikovati u prekrasnu tapiseriju na zidu. Sa zbijenim pupoljcima boje lososa koji se otvaraju nježnim snježnim cvjetovima u proljeće, japanska dunja donosi iznenađenje u jesen u obliku okruglih zlatnih dunja koje vole ptice.

  1. Plavi ljiljan

 

Veliki plavi ljiljan (Liriope Muscari) poznat je po svojim ljubičastim cvjetovima. Idealna biljka za pokrivanje površina ispod velikih grmova i stabala te za obrub gredica, staza i puteljaka. Biljke imaju kožasto, tamnozeleno lišće i daju bobice u jesen i zimi. Ove biljke vole punu sjenu ili polusjenu i zaštićeni položaj.

 

  1. Božur Buckeye Belle (Peonia Buckeye Belle)

 

Božur Buckeye Belle poznat je po tamnocrvenim cvjetovima koji se pojavljuju u proljeće, a podsjećaju na staromodne slojeve podsuknji i nabore ispod haljina. Buckeye Belle ima duboku lijepu boju crvenog vina i naspram sjajnih tamnozelenih listova izgleda kao dragulj.

 

  1. Zvjezdanka (Astrantia Major)

 

Ove biljke imaju prekrasne, nježne blijedoružičaste cvjetove i bijele brakteje sa zelenim vrhovima. Biljke cvjetaju ljeti i vole puno sunca i djelomičnu sjenu.