PRIPREMA BAKLAVE ZA BAJRAM

Ukoliko niste još spremile baklavu za Bajram donosimo turski recept baklave.

Burma baklava

Recept:

370 g jufke za baklavu (jedno pakiranje)

200 g margarina / putera

1/2 dl ulja

200 g zgnječenih oraha

Agda:

2 kriške limuna

300g šećera

400 ml vode

_______________________________________________________________

  1. Rastopite margarin i dodajte ulje – otopite na srednje jakoj vatri
  2. Napravite agda – kuhajte na jakoj vatri 15 min
  3. Izvadite filo tijesto iz pakiranja (ukupno ima oko 14 komada)
  4. Orahe zdrobite / nasjeckajte na sitne komade

Uzmite 3 komada filo testa – dodajte malo margarina i pospite šakom oraha

  1. Zarolajte ga i pritisnite na krajeve – tako će se skupiti
  2. Ponovite postupak sa svim komadima filo tijesta
  3. Dodajte u kalup za pečenje – unapred izrežite komade koje želite – pa premažite margarinom
  4. Dodajte u zagrijanu rernu na 200 stepeni – kada baklava poprimi smeđu boju, smanjite je na 150 (pecite ukupno 20-25 minuta)
  5. Kad je baklava gotova, ulijte malo po malo šećernog sirupa – provjerite je li baklava suha i dodajte još