PRIPREMA BAKLAVE ZA BAJRAM
Ukoliko niste još spremile baklavu za Bajram donosimo turski recept baklave.
Burma baklava
Recept:
370 g jufke za baklavu (jedno pakiranje)
200 g margarina / putera
1/2 dl ulja
200 g zgnječenih oraha
Agda:
2 kriške limuna
300g šećera
400 ml vode
_______________________________________________________________
- Rastopite margarin i dodajte ulje – otopite na srednje jakoj vatri
- Napravite agda – kuhajte na jakoj vatri 15 min
- Izvadite filo tijesto iz pakiranja (ukupno ima oko 14 komada)
- Orahe zdrobite / nasjeckajte na sitne komade
Uzmite 3 komada filo testa – dodajte malo margarina i pospite šakom oraha
- Zarolajte ga i pritisnite na krajeve – tako će se skupiti
- Ponovite postupak sa svim komadima filo tijesta
- Dodajte u kalup za pečenje – unapred izrežite komade koje želite – pa premažite margarinom
- Dodajte u zagrijanu rernu na 200 stepeni – kada baklava poprimi smeđu boju, smanjite je na 150 (pecite ukupno 20-25 minuta)
- Kad je baklava gotova, ulijte malo po malo šećernog sirupa – provjerite je li baklava suha i dodajte još