AFIRMATIVA.BA DONOSI – U RESTORANU „KORT“ U DERVENTI GOSTE USLUŽUJU ROBOTI!

AFIRMATIVA.BA DONOSI – U RESTORANU „KORT“ U DERVENTI GOSTE USLUŽUJU ROBOTI!

Da vam je neko prije nekoliko godina rekao da će nas u bh. restoranima uskoro usluživati roboti, vjerovatno mu ne biste povjerovali. Kako god, ovih se dana u uglednom restoranu „Kort“ u Derventi  upravo to dogodilo. Nakon narudžbe robot će vam, bez greške, dostaviti hranu do stola, ljubazno vas pozdraviti, zaželjeti dobar apetit i ugodan dan, a ako ga dodirnete uputit će vam i neočekivanu opasku. Ekipa našeg portala vodi vas u ovu zanimljivu posjetu.

“Kort”, prvi restoran u BiH gdje goste uslužuju roboti

Domaći, ali i gosti iz inozemstva bili su iznenađeni kada im je narudžbu, uz konobara, do stola donio robot. Jedan od prijatno iznenadjenih gostiju svakako je i Aleksandar Kalabić, koji je iz Njemačke došao u kraću posjetu u zavičaj.

-Nisam znao za ovu novinu. Zaista je prelijepo i jako zanimljivo, ali i ohrabrujuće. Došao sam iz Njemačke  i tu sa m sa prijateljem. To ni u Njemačkoj nema vjerujte. Svaka čast-oduševljeno nam kaže Kalabić

Kada udjete u „Kort“ i vidite dva robota kako vrijedno i predano pomažu kolegama-konobarima pomislili biste da ste negdje u dalekoj budućnosti ili razvijenijem kutku svijeta. No, ne nalazimo se negdje na Dalekom Istoku, u Kini ili Japanu.  Evo nas ovdje u Derventi, u BiH, u prvom bh. restoranu gdje goste uslužuje vještačka inteligencija.

Vračević-roboti komuniciraju s gostima

-Roboti imaju mogućnosti komunikacije, interakcije sa gostima. Nakon što posluži goste zahvali se. Ako ga dodirnete po uhu odgovorit će vam nešto, odnosno uslovno reći kako se osjeća i nasmiješiti se-ljubazno nam pojašnjava rukovodilac marekting službe u „Kort marektima“  Maja Vračević.

Gosti su oduševljeni

Vještačka inteligencija je, posebno od vremena pandemije korona virusa, sve zastupljenija u uslužnim djelatnostima i ugostiteljstvu gdje pretenduje da u potpunosti zamijeni čovjeka.

-Možda ne sada, ali ubrzo će i to biti. Svakako vjerujem da će vještačka inteligencije ubrzo doći na nivo da može potpuno komunicirati? Hoće, sigurno. I to ubrzo-kaže nam gost restorana  Zdravko Vukmirović.

Vukmirović-vještačka inteligencija dolazi

Roboti, vele nam konobari u „Kortu“, nisu konkurencija nego ogromna pomoć. Transportujući hranu, piće i posudje umnogome pomažu svojim kolegama.

-Možda jednoga dana doći vrijeme da roboti u potpunosti zamijene čovjeka, ali u skorije vrijeme sigurno ne.  Bot će posla i za nas-u šali nam kaže konobar Simon Reljić.

Reljić-Roboti nam nisu konkurencija

Nakon Dervente roboti će uskoro u  ugostiteljskim objektima „Kort“  biti podrška konobarima i u Banjoj Luci, Trebinju i Mostaru. Afirmativa.ba