PROTIV DARIA KORDIĆA PODNESENA KRIVIČNA PRIJAVA

Tužilaštvu BiH dostavljena je prijava protiv Daria Kordića i drugih lica zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima – i zatraženo određivanje pritvora.

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović dostavio je Tužilaštvu BiH prijavu protiv osuđenog ratnog zločinca Daria Kordića i drugih lica zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima iz člana 145a stav (1), (3), (5) i (6) Krivičnog zakona BiH, za šta je određena zatvorska kazna od najmanje tri godine.

“Ratni zločinac Dario Kordić je na javnom mjestu, kako je to prezentirano u snimku objavljenom na društvenim mrežama, izjavio: ‘Pitao me naš prijatelj sa sjevera Hrvatske, naše integralne, je li vrijedilo zatvora, je li vrijedilo rata. Ja sam mu rekao: Sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio, svaka je sekunda vrijedila’, dok su ostala lica saučestvovala u izvršenju krivičnog djela sramnim aplaudiranjem.

Ratni zločinac Dario Kordić javno je izjavio da bi ponovio monstruozne ratne zločine nad ubijenom bošnjačkom djecom i civilima u Ahmićima, radi čega je zbog kršenja zakona ili običaja ratovanja, teških kršenja Ženevskih konvencija, te progona na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, ubistava, nehumanih djela te zatvaranja kao djela zločina protiv čovječnosti pravosnažno osuđen od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju na 25 godina zatvora, što obavezuje Tužilaštvo BiH da na osnovu člana 132. stav (1) tačka d) Zakona o krivičnom postupku BiH zatraži od Suda BiH određivanje pritvora Dariu Kordiću, jer bi zadržavanje na slobodi rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda, a na osnovu reakcija građana na društvenim mrežama i medijima”, navodi se u prijavi.

 

Radiosarajevo.ba