AFIRMATIVA – DAN SA GRADITELJEM ŠARGIJA IZ NOVOG ŠEHERA

AFIRMATIVA – DAN SA GRADITELJEM ŠARGIJA IZ NOVOG ŠEHERA

Iako je prije tridesetak godina  u narodu, kao muzički instrument,  bila gotovo potpuno izumrla, šargija se posljednjih godina uveliko vraća medju naše ljude. Sve je više onih koji je uče svirati, ali i vrsnih majstora koji ih, koristeći savremena pomagala, grade od tradicionalnih domaćih materijala. Jedan od vrsnih graditelja šargije  je i Zoran Antolović iz sela Matina kod Novog Šehera kojeg smo nedavno posjetili u njegovoj radionici.

-Ljubav se javila sasvim slučajno. Na terenu sam naišao na našeg lokalnog graditelja Petra Budimira, kojeg  pozdravljam ovim putem, sa zahtjevom da mi izgradi jednu šargiju. Predložio mi je da ja pokušam da je izgradim i prihvatio sam taj izazov-počinje svoju priču Zoran Antolović.

-Za gradnju šargija na našem području najviše se koristi trešnja, orah i javor, šljiva. To su  glavni materijali koja imaju najbolja akustična svojstva. S tim da se kompletna šargija ne gradi od istog materijala- priča nam Zoran pojašnjavajući da su nekada osnovni alati za izradu šargija bili kaser i dlijeto, a danas su tu električni alati, bušilice, brusilice, motorne pile i mnogo toga.

-Vi sada imate pomagala gdje možete znati doslovce kakav će biti zvuk i gornje zvučnice. Možete znati i zvuk kutle. (koristi uredjaj za mjerenje akustike). Tako da danas postoji ona stara izreka: „Alat radi, a majstor se hvali“- u šali veli Antolović i nastavlja.

-Šargija je devedesetih godina bila malo zamrla kada su se ljudi okrenuli nekim drugim vidovima glazbe i nekim žanrovima, a sada se ponovo vraćaju. Mi radimo instrumente za sve prigode, za učenje, za kućno sviranje, za profesionalno sviranje. Cijena nekih šargija se kreće od 200 do 500 eura. Medjutim, moja glavna nagrada u ovom poslu nije novac. Moja glavna nagrada je, recimo kada dodjem na neku kulturno-umjetničku manifestaciju, kada dodjem jednostanvo na neku svadbu i kada na svadbi na zvuk violine i šargije ustane da igra 200 ljudi, to mi je glavna nagrada-zaključuje Zoran Antolović, graditelj šargija iz Matine kod Novog Šehera. Afirmativa.ba