DOBOJ ISTOK-OBILJEŽEN DAN SVJESNOSTI O AUTIZMU

DOBOJ ISTOK-OBILJEŽEN DAN SVJESNOSTI O AUTIZMU

Svjetski dan svjesnosti o autizmu bio je povod da i u Dnevnom centru za djecu i mlade u Doboj Istoku, na neobičan način zajednici  skrenu pažnju na osobe sa autizmom, ali  i osobe sa smetnjama u razvoju. Uz prigodan program koji su priredili korisnici Centra, sve inistitucije, javne ustanove i škole dobile su po jedan fragment slagalice koju su, na zajedničkoj priredbi, sastavili u cvijet podrške osobama koje trebaju našu podršku.

Nakon mukotrpnih priprema došao je i dan priredbe. Voditelj, Ahmed Mešić, korisnik Dnevnog centra,  je najavio skup.

-Dobar dan dragi gosti i dobro nam došli. Ja se zovem Ahmed i predstavit ću vam se recitacijom „Djeca koja su drugačija“-kazao je Ahmed.

No, prije recitacije, saznajemo od organizatora, Dnevnog centra za djecu i mlade MFS „Emmaus“ iz Doboj Istoka, uz mnogo dosjetljivosti i inovativnosti, podjelom fragmenta slagalice,  animirani su svi koji mogu doprinijeti da društveni položaj osoba sa smetnjama u razvoju bude bolji.

-Da bi oni danas svi došli sa tom puzlom. I morali su da je čuvaju kao jedan vid odgovornosti. I upravo to jeste naš cilj, da se svim ustanovama i populaciji podigne svjesnost o postojanju osoba sa autizmom, osoba sa posebnim potrebama-pojašnjava pedagog i psiholog u Dnevnom centru za djecu i mlade Ajna Buljić.

A ovaj Dnevni centar utočište je mališanima, ali i njihovim roditeljima.

-Pa, mnogo nam znači i druženje zajedno gore. Pomaže mojoj djeci i mnogo nam znači to-kaže  Zerina Delić, majka korisnika Dnevnog centra.

-Ja uvijek dolazim u Dnevni centar da se igram s drugom djecom i meni je baš lijepo s djecom-kaže korisnica Sunita Junuzović.

Nakon što je slagalica uspješno sastavljena, vrijeme je za recitaciju korisnika Ahemda Mešića s početka naše priče.

-Ovo je pjesma za svu djecu koja su drugačija i na svoju ruku, djecu koja za peticu ne daju ni pet para. Za svu djecu unikate i originale što u oči upadaju kao od šale. Jer kad oni odrastu,  tako će nam historija reći, baš zbog svojih mana oni postaće veći-.   Afirmativa.ba