ZENIČKI RUDARI NASTAVLJAJU SA ŠTRAJKOM, NAKON ŠTO NISU POSTIGLI DOGOVOR

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić izjavio je danas nakon sastanak s predstavnicima Vlade FBiH i Elektroprivrede BiH u Sarajevu da sutra u rudnicima Koncerna Elektroprivreda BiH počinje štrajk upozorenja koji će trajati od 7.00 do 8.00 sati i održavat će se svaki dan dok pitanje RMU Zenica ne bude riješeno.

Istakao je da je za njega nevjerovatno da se predstavnik Gradske uprave Zenica nije pojavio na sastanku na koji je pozvan, te  smatra  da je nemoguće pokazati takav nivo neodgovornosti prema stanju u kojem se nalazi RMU Zenica i njegovi radnici.

“Nalazimo se u jako teškoj situaciji i na sastanku smo stavili do znanja predstavnicima Elektroprivrede i Rudnika da moraju pokazati spremnost da postupe u skladu sa zaključcima Gradskog vijaća i da Rudnik potpiše obavezujući sporazum s Gradskom upravom kako bi počeo ispunjavati obaveze koje ima prema Gradu Zenica”, poručio je Husić.

Dodao je da ne prihvataju činjenicu da jedna Gradska uprava može “svezati ruke” čitavoj državi i da će sutra pozvati sve najodogovornije u BiH da aktiviraju sve resurse koji mogu deblokirati račun RMU Zenica, isplatiti platu radnicima i pokrenuti proizvodni proces.

Iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije saopćeno je da je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas organizirao sastanak s ciljem rješavanja statusa RMU Zenica nakon blokade od strane Gradske uprave Zenica.

Sastanku se nije odazvao gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović niti je obezbijedio zamjenu na ovom sastanku.