BOLJANIĆ-DRUGI MEDJUNARODNI TURNIR U PAINTBALLU

BOLJANIĆ-DRUGI MEDJUNARODNI TURNIR U PAINTBALLU

U organizaciji paintball kluba „Vidre“ iz Boljanića kod Doboja u ovom mjestu je održan Drugi  medjunarodni paintball turnir  pod nazivom „Ozren 2“. Odazvalo se sedam ekipa iz BiH, Hrvatske  i Srbije.  Uz natjecanje bilo je riječi  i o položaju paintballa u zemljama regiona. Iako opstaje zahvaljujući, prije svega zaljubljenicima  i entuzijastima, paintball svakim danom  privlači nove takmičare  medju kojima je sve više žena.

Iako bez osnovne infrastruklture i drugih resursa, članovi paintball kluba „Vidre“ iz Boljanića kod Doboja, zahvaljujući entuzijazmu i skromnoj pomoći sredine, uspješno su organizirali Drugi medjunarodni turnir u paintballu na koji se odazvalo sedam ekipa iz tri države.

-Na žalost, imamo dva tima iz Slovenije koja su nam u zadnji momenat otkazali, tako da oni ne učestvuju, ali imamo timove iz Hrvatske, Srbije i dva domaća, bh. tima-ističe predsjednik PL „Vidre“ Dejan Ristić.

Ulaganja u panitball, koji se negdje tretira kao sport, a negdje kao hobi su visoka. Oprema je skupa, a podrška u zemljama regiona slaba. Većina ovih ekipa opstaje zahvaljujući entuzijazmu i vlastitim finansijskim sredstvima. Fizička spremnost je bitna kao i u svakom sportu.

-Trebalo bi da se bude fizički spreman. Moraju da se odrade odredjene priprema kao i za svaki drugi sport kao što su fudbal, košarka ili nešto drugo-pojašnjava Jugoslav Jakovljević iz PK „Čuvari“ iz Kruševca.

-Druženje je, u suštini najbitniji dio sporta. Upoznaš mnogo ljudi iz Bosne, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bugarske-dodaje član beogradskog PK „Balkanexpress“ Stefan Ilić.

Statusom i podrškom paint ballu u zemljama regiona, urkos progresu i entuzijazmu,  takmičari ne mogu biti zadovoljni. I pored toga takmičara, medju kojima su i žene, je sve više.

-Ravnopravnost mušaraca i žena je zaista na jednom istom nivou. Zavisi koliko volite, koliko trenirate i to nema nikakve veze-kaže Brčanka  Jelena Slavnić, članica PK „Balkanexpress“.

Iako je paintball organiziran i putem svojih medjunarodnih asocijacija posredstvom kojih se organiziraju evropska i svjetska prvenstva, ovo još nije olimpijski sport.  Afirmativa.ba