AMERIKA SPREMILA MILIONE DOLARA ZA ORUŽANE SNAGE BIH, STIŽU NOVI HELIKOPTERI

Ambasador SAD-a Michael Murphy uputio je poruku povodom Dana Oružanih snaga BiH.

Kako je rekao, Oružane snage BiH od svog formiranja dostojanstveno su i na najvišem nivou služile u zemlji i inostranstvu. Njihov doprinos mirovnim misijama UN-a širom Afrike dodatno je učvrstio njihov ugled kao profesionalne vojske sposobne da funkcioniše u složenim situacijama.

“Oružane snage BiH predstavljaju ono što je najbolje kod građana Bosne i Hercegovine. One su patriotski, multietnički tim dobrovoljaca koji, uprkos tome što neki pokušavaju da podrivaju tu instituciju, izvrsno obavljaju svaki postavljeni zadatak. Sjedinjene Države imaju čvrst odnos sa Oružanim snagama BiH. Više od deset godina, Oružane snage BiH i Američka vojska borili su se i zajedno krvarili na bojištima Iraka i Afganistana”, rekao je Murphy.

Kako je naveo, danas su Oružane snage BiH blizak partner NATO saveza i daju svoj doprinos misiji NATO kroz program Partnerstvo za mir.

“Imajući to na umu, čestitam pripadnicima Bataljonske grupe lake pješadije na izvrsnosti koju su pokazali tokom NATO ocjenjivanja, čime su postali kvalifikovana jedinica u okviru snaga Partnerstva za mir NATO saveza. Sjedinjene Države ponosne su što su dale svoj doprinos razvoju Bataljonske grupe lake pješadije obezbjeđujući podršku kroz obuku i opremu vrijednu jedanaest i po miliona dolara, što je sve skupa povećalo nivo borbene spremnosti ove jedinice”, istaknuo je ambasador.

Prema njegovim riječima, partnerstvo SAD sa Oružanim snagama BiH čvrsto je poput stijene, jer se razvijalo godinama kroz blisku saradnju.

Sjedinjene Državemm dodao je, redovno ulažu u profesionalno vojno obrazovanje pripadnika Oružanih snaga BiH, šaljući oko dvadeset pet članova Oružanih snaga BiH u razne vojne ustanove širom SAD svake godine. Od osnivanja OS BiH, Sjedinjene Države su njihov partner broj jedan.

“Ove godine izdvajamo dvanaest miliona dolara za nabavku naprednih helikopterskih simulatora. Ulažemo i dodatnih dvadeset tri miliona dolara u nove helikoptere Huey II s ciljem dalje modernizacije helikopterske flote Oružanih snaga BiH. Ova ulaganja dokaz su kontinuirane posvećenosti SAD Oružanim snagama BiH. Tokom decenija borbenog raspoređivanja, obuke i saradnje, Sjedinjene Države su najjači i najpostojaniji partner Bosne i Hercegovine u oblasti sigurnosti”, naveo je Murphy.

Zakoljučio je da ljudi u ovoj zemlji mogu računati na to da će Sjedinjene Države ostati posvećene našem partnerstvu sa Bosnom i Hercegovinom, bilo da se radi o borbi protiv političke nestabilnosti u BiH ili protiv akutne prijetnje koju predstavljaju zlonamjerni akteri izvan BiH.

Klix