BAJDEN U POSJETI SAUDIJSKOJ ARABIJI

Džozef Bajden, predsjednik SAD, doputovao je u prvu zvaničnu posjetu u Saudijsku Arabiju iz Izraela, javila je televizija Al Arabija, koja je objavila snimak na kojem se vidi kako se američki predsjednik pozdravlja s prestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom šakom o šaku.

Bijela kuća rekla je da će Bajden nastojati da smanji direktne kontakte poput rukovanja tokom posjete Izraelu i Saudijskoj Arabiji ove sedmice zbog rizika od kovida 19.

Očekuje se da će se američki predsjednik tokom ove posjete dotaći i pitanja ljudskih prava, što je jedno od nekoliko spornih tačaka u odnosima dvije zemlje nakon što su američke obavještajne službe saopštile da je prestolonasljednik direktno odobrio ubistvo novinara “Vašington posta” Džamala Kašogija 2018. godine.

Bajdena je na početku posjete Saudijskoj Arabiji, koja je dio njegove turneje po Bliskom istoku, dočekao princ Kalid al Fejsal, guverner provincije Meka, prenosi Rojters.

Navodi da je dočeku prisustvovala i saudijska ambasadorka u SAD Rima bint Bandar Al Saud.

Regionalni i međunarodni analitičari saglasni su da Bajdenova posjeta Saudijskoj Arabiji održava želju Vašingtona da obnovi odnose s Rijadom i uspostavi izgubljenu ravnotežu, navodi TASS.

“Predsjednik SAD Džozef Bajden želi da resetuje odnose Vašingtona sa Saudijskom Arabijom, a ne da ih prekine” izjavio je danas američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven.

Saliven je na pitanje o saudijskom uvozu ruskog mazuta rekao da će Bajden i njegov tim tokom razgovora posvetiti pažnju i energetskoj bezbjednosti i pitanjima vezanim za uticaj ruskog rata u Ukrajini.

Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik nafte, više je nego udvostručila uvoz ruskog mazuta u drugom tromjesečju da bi napajala elektrane kako bi zadovoljila potražnju za hlađenjem tokom ljeta i omogućila izvoz nafte iz kraljevstva, pokazuju podaci i navodi trgovaca.